Орбан: Безизходицата около европейския бюджет може скоро да бъде разрешена

Разговорите трябва да продължат и в крайна сметка ще постигнем споразумение - така обикновено се случват нещата, заяви унгарският премиер

17:23 | 20 ноември 2020
Обновен: 17:30 | 20 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предположи, че безизходицата по отношение на дългосрочния бюджет и пакета за възстановяване от коронавируса на Европейския съюз може скоро да бъде разрешена, предава Politico.

Понастоящем Унгария и Полша, подкрепени от Словения, блокират гласуването на пакета от 1,82 трилиона евро заради обвързващия механизъм на средствата от ЕС с оценките за правова държава и критериите за върховенството на закона.

"Разговорите трябва да продължат и в крайна сметка ще постигнем споразумение - така обикновено се случват нещата", коментира Орбан по-рано днес пред унгарското държавно радио.

Без да навлиза в подробности, той добави, че вижда няколко начина за разрешаване на липсата на консенсус, "които са приемливи за Унгария и Полша ... където правните институции са тези, които имат право на глас, а не политическото мнозинство".

Орбан коментира темата, след като беше публикувано проучване, според което унгарците са най-засегнати по отношение на загубата на доходи в хода на пандемията.

Проучването, което е било изготвено по поръчка на Европейския парламент и публикувано днес, установява, че 44% от анкетираните унгарци са претърпели загуба на доходи от началото на кризата, като тази загуба е по-висока от която и да е друга държава от ЕС.

Унгария е следвана от Испания (42%), Кипър (41%) и Гърция (40%) в негативната класация. Като цяло 27 процента от анкетираните граждани на ЕС посочват, че са загубили част от доходите си.

По-рано тази седмица възпрепятстването от страна на Унгария и Полша на пакета за бюджета и възстановяването бе посрещнато в Брюксел и столиците на ЕС с изключително раздразнение, а германският министър по европейските въпроси Михаел Рот определи ветото като „постоянен тест за нашето търпение“.