Airbnb подаде заявление за първично публично предлагане

IPO-то на компанията ще се осъществи на на Nasdaq Global Select Market, а акциите й ще бъдат търгувани под символа ABNB

08:50 | 17 ноември 2020
Обновен: 09:24 | 17 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Airbnb подаде дългоочакваното заявление за първично публично предлагане въпреки увеличаването на загубите и спада в приходите си. В същото време компанията прогнозира оптимизъм за възстановяване на търсенето на услугата, която предлага, когато икономиката в крайна сметка се възстанови от пандемията от коронавирус. Очаква се лисването да бъде едно от най-големите през тази година, предава Bloomberg.

Декларацията на компанията от понеделник потвърждава щетите, които е претърпяла, тъй като Covid-19 предизвика хаос в туристическата индустрия. Брутната й резервационна стойност за деветте месеца, приключващи на 30 септември, се сринала до 18 млрд. долара, което е почти 40% по-малко спрямо същия период на миналата година, се казва в съобщение на компанията.

Airbnb отчита нетна загуба от 697 милиона долара при приходи от  2,5 милиарда долара за този деветмесечен период, в сравнение с нетна загуба от 323 милиона долара при приходи от 3,7 милиарда долара за същия период на миналата година.

Базираната в Сан Франциско платформа за отдаване под наем на жилища оценява предлагането на  1 милиард щатски долара, което може да се промени, когато нейните банкери тестват търсенето на акции. Броят на акциите, които ще бъдат продадени, и предложеният ценови диапазон ще бъдат оповестени по-късно. Запознати с плановете на компанията заявиха, че тя ще се стреми да събере до 3 милиарда долара в IPO през декември.

Отскок през четвъртото тримесечие

Резервациите на Airbnb достигнаха дъното през април, когато спаднаха със 72% на годишна база. Компанията съкрати маркетинговите си разходи и намали броя на служителите си на пълен работен ден с около 25%. Към юни резервациите отчитат спад от само 21% на годишна база.

Третото тримесечие  на тази година се оказа най-печелившото за  Airbnb досега въз основа на печалба преди лихви, данъци и амортизация. Компанията отчете 501 милиона долара печалба след облагане с данъци - голяма разлика от загубата от 400 милиона долара през второто тримесечие.

И все пак приходите на Airbnb за третото тримесечие са били 1,3 млрд. долара, което е с 18% по-малко от същия период на 2019 г. според данните.

Airbnb обаче преодоля спада на пътуванията по-добре от конкурентите си: приходите на Booking Holdings Inc. през третото тримесечие са намалели с 48%, а тези на Expedia Group Inc. са намалели с 58%.

Водещи брокери

Първичното публично предлагане на Airbnb ще се ръководи от Morgan Stanley и Goldman Sachs Group. Allen & Co., Bank of America Corp., Barclays и Citigroup също са посочени като брокери. Airbnb планира акциите й да се търгуват на Nasdaq Global Select Market под символа ABNB.

Мястото за регистрация беше победа за Nasdaq на Нюйоркската фондова борса. Очаква се листването на Airbnb да бъде най-голямото в Nasdaq от IPO-то на Facebook през 2012 г.

Основатели

Инвеститорите на Airbnb включват компанията за рисков капитал Sequoia, която имаше 16,4% от правото на глас, водещо до IPO. Други топ инвеститори включват Founders Fund с 5,4% и DST Global с 2,3%. Тези инвеститори, заедно с ръководителите и директорите на компанията, ще могат да контролират компанията чрез акции от клас B, които ще носят по 20 гласа в сравнение с по един глас за акциите от клас A, продавани в IPO-то.

Едно от последствията от пандемията беше, че Airbnb избра да издаде нови акции за набиране на капитал в традиционно IPO. Преди това тя се беше наклонила към директен листинг, в който нейните инвеститори биха могли да пуснат своите акции на пазара, без да трябва да чакат традиционните за IPO-то проверки и без стойността на техните акции да бъде намалена от емитирането на нови акции.

Airbnb е основана от Брайън Чески, Джо Гебиа и Нейтън Блечарчик през 2008 г. по време на финансовата криза като по-евтина алтернатива на хотелите.

Airbnb работи като двупосочна платформа, свързваща хората, които искат да отдадат под наем целия или част от домовете си, за да спечелят допълнително пари с лица, търсещи евтини - и понякога странни - квартири. Замъци, къщички на дървета, каравани, вагони за овце са част от местата рекламирани в Airbnb. Платформата печели като взема дял от резервациите.