Авиокомпаниите печелят от продажбата на всичко, но не и на билети

Интересът на инвеститорите към авиационния сектор се завръща след прогреса при ваксината срещу Covid-19, но ситуацията остава несигурна

13:16 | 14 ноември 2020
Обновен: 13:23 | 14 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

На фона на надеждите, че краят на трудния период може би наближава акциите на авиокомпаниите започнаха да поскъпват, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg.

Акциите на Singapore Airlines поскъпнаха най-много от 21 години във втоник, а цените на книжата на Cathay Pacific отчетоха най-големия си ръст от 2008 г., след като Сингапур и Хонконг обявиха, че ще разрешат пътуванията помежду си без карантина по-късно през ноември.

Новините за прогрес при  разработвания от Pfizer и BioNTech кандидат за ваксина срещу коронавируса доведоха до 9,7-процентен ръст на индекса на Bloomberg World Airlines в понеделник заради очакванията за наближаващ край на пандемията.

Акциите на

Акциите на Singapore Airlines и Cathay Pacific поскъпнаха през тази седмица. Графика: Bloomberg 

Трафикът се понижи със 73% на годишна база през септември, като международните полети са на едва 12% от капацитета си спрямо миналата година, което значи, че към момента завръщането на приходите на компаниите по традиционния начин все още няма как да се случи. Това може да остане валидно и през следващата година, имайки се предвид предизвикателствата по отношение на производството и дистрибуцията на ваксини в количества, които да са достатъчни за възстановяването на международните пътувания.

Все пак авиокомпаниите имат начини да не загубят изцяло приходите си. След като те не могат да продават билети, могат да се опитат да изместят фокуса на продажбите си.

Набраните средства

Набраните средства от облигации от авиокомпаниите са повече от половината спрямо тези, набрани пред предходните четири десетилетия. Графика: Bloomberg 

Първото нещо, което компаниите се опитаха да продават в зората на кризата, бяха облигациите. Авиокомпаниите са емитирали дълг за 88 милиарда долара през 2020 г. - над половината от облигациите за 153 милиарда долара, които индустрията продаде общо през предишните четири десетилетия, сочат данни на Bloomberg.

Ситуацията е подобна и по отношение на акциите.

Авиокомпаниите са предложили на пазара акции за 27 милиарда долара през тази година, което е еквивалентно на средствата, които дружествата са набрали по този начин общо през предишните шест години. Само Japan Airlines обяви планове миналата седмица за набиране на 1,6 милиарда долара чрез продажбата на акции, еквивалентни на около една трета от съществуващия ѝ регистър.

Авиокомпаниите са

Авиокомпаниите са набрали толкова средства от продажбата на акции през тази година, колкото в рамките на предишните шест, взети заедно. Графика: Bloomberg 

Като цяло продажбите на акции и облигации от световните превозвачи през тази година възлизат на близо две трети от средствата, които Международната асоциация за въздушен транспорт смята, че индустрията ще спечели от пътниците в размер на 241 милиарда долара.

Компаниите имат и други начини за набиране на средства. EasyJet например набра 170 милиона долара през този месец от продажба и отдаване на лизинг на 11 от нейните самолети. Air Canada миналия месец спечели 365 милиона долара от подобен ход, същото направиха и Wizz Air и Airlines Holding.

Подобна гъвкавост може да се разглежда като надежден знак, но слабото трето тримесечие вероятно ще доведе до тежка зима за авиационния сектор. Възможно е да последват още много банкрути и преструктурирания.