Златото поевтиня най-много от август насам след напредъка около ваксината срещу Covid-19

Благородният метал изтри всичките си ръстове след президентските избори в САЩ

18:09 | 9 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Цената на златото се понижи до под 1900 долара за тройунция в Лондон, след като Pfizer заяви, че ваксината срещу коронавируса, която разработва, е ефективна в над 90% от случаите. Новината има потенциала да ускори икономическото възстановяване от пандемията, като помрачи надеждите за допълнителни стимули, съобщава Bloomberg.

Резултатите от изследванията са най-обнадеждаващият напредък в науката до момента по отношение на борбата срещу Covid-19 и могат да проправят пътя за Pfizer и BioNtechThe към получаването на извънредно разрешително за употреба, ако следващите изследвания покажат също, че ваксината е надеждна.

Цената на златото се понижи с 4,2% след новината - най-големият ѝ спад от август насам. Благородният метал изтри всичките си ръстове след президентските избори в САЩ, когато надеждите за повече стимули доведоха до покачване на цените.

Златото “е актив, който привлича инвеститорите заради перспективата за стимули и рекордно ниските лихви”, заяви Оле Хансен от Saxo Bank A/S. “Потенциална ваксина намалява нуждата от икономически стимули, тъй като икономиките могат да отворят отново”, добавя експертът.

Цената на

Цената на златото се понижава след новината за напредък в развитието на ваксина срещу Covid-19. Графика: Bloomberg 

Цените на металите, използвани в индустрията, на акциите и на петрола се повишават, като тази на медта достигна 2-годишен връх. Цените на базови метали, включително цинка и никела, увеличиха ръстовете си, след като по-рано инвеститорите претеглиха потенциалните промени в американската търговска и енергийна политика под администрацията на Джо Байдън.

Въпреки че трейдърите очакват политиките от ерата на Доналд Тръмп като високите мита върху вноса на стомана и алуминий да не бъдат оттеглени скоро, Байдън може да деескалира по-широките търговски спорове с Китай - основен потребител на индустриални метали.

Цената на

Цената на медта удари 2-годишен връх след новините около ваксината. Графика: Bloomberg

Спот цената на златото се понижи с 4,2% - най-много от 11 август насам, като малко по-късно ограничи загубите до 3,7% на борсата в Ню Йорк, достигайки ниво от малко над 1880,22 долара за тройунция.

Цената на медта се повиши с 1,5% до 7054 долара за тон на борсата в Лондон малко след 17.00 часа българско време.