Победители и губещи разменят местата си на Wall Street след новините от Pfizer и BioNTech

Очакванията за скорошна налична ваксина дадоха преднина на компаниите, които бяха най-тежко ударени от пандемията

17:09 | 9 ноември 2020
Обновен: 17:09 | 9 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите се оттеглят от компаниите, които бяха най-облагодетелствани от блокадите заради пандемията, след обещаващи резултати на разработваната от Pfizer и BioNTech ваксина срещу Covid-19, която поднови надеждите, че завръщане към нормалността е на хоризонта, съобщава Bloomberg.

Акциите на Zoom Video Communications поевтиняват с 16% в ранната търговия, докато цените на книжата на Peloton Interactive се понижават с 13%, а тези на Netflix - с 5%, тъй като инвеститорите се насочиха към рисковите активи за сметка на акции на компании, които иначе бяха победители по време на глобалните блокади.

Предварителните резултати, които главният изпълнителен директор на Pfizer определи като най-значителния медицински напредък за последния век, нанесоха удар на някои от най-големите печеливши от блокадите, тъй като тласъкът за завръщане към нормалността би означавал по-малко време във видео разговори и тренировки у дома. Променените очаквания от своя страна доведоха до поскъпване на акциите на компании, включително круизни и от хотелиерския сектор.

От победители до губещи

Акциите на Zoom Video Communications и Peloton Interactive, които бяха сред големите печеливши от блокадите, сега са обект на разпродажба, тъй като инвеститорите продават книжа на компании, които отчетоха най-големи ръстове, след като потребителите бяха принудени да останат по домовете си. Книжата на други компании, които също разчитат на онлайн потребителите, като Wayfair и Etsy, също поевтиняват.  

Акциите на Netflix поевтиняват с 5%, а на Amazon.com - с 3,1% на фона на изменения при Nasdaq 100. Книжата на компании, които произвеждат и продават тестове срещу Covid-19, като Quidel, също са обект на разпродажба, тъй като инвеститорите преценяват как ще изглежда тестването, ако има успешно разработена и разпространена ваксина.

Отмяната на забраните за свободно придвижване

Акциите на компаниите от авиационния сектор и на круизните дружества помогнаха за ръста на индекса S&P 500 след новините за ваксина.

Цените на книжата на круизни компании, включително Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line Holdings, поскъпват с над 20% в ранните часове на търговията в понеделник. Книжата на American Airlines поскъпват с 24%, на United Airlines - с 18%, а на Southwest Airlines и Delta Air Lines - с по над 10%.

Книжата на компаниите за споделено пътуване също поскъпват. Цените на акциите на Lyft отбелязват ръст от 16%, а на Uber - от 7,5%.