Руският енергиен министър Александър Новак ще бъде новият вицепремиер

Номинацията на Новак беше одобрена от енергийната комисия на Държавната дума, а във вторник тя ще бъде гласувана финално

15:29 | 9 ноември 2020
Обновен: 15:39 | 9 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Александър Новак. Снимка: Bloomberg
Александър Новак. Снимка: Bloomberg

Руският министър на енергетиката Александър Новак ще бъде повишен във вицепремиер на страната - поредна правителствена рокада в руския кабинет, като същевременно ще запази ролята си на преговарящ от страна на Русия в алианса ОПЕК+, предава Bloomberg 

Премиерът Михаил Мишустин заяви в понеделник по oбществената телевизия, че е поискал от Държавната дума, контролирана от управляващата партия долната камара на парламента, да одобри Новак за вицепремиер. Николай Шулгинов, главен изпълнителен директор на държавния енергиен доставчик RusHydro, беше предложен да заеме вакантния пост на енергиен министър.

49-годишният Новак ръководи енергийното министерство от 2012 г. Той ще продължи да представлява Русия в преговорите с Организацията на страните износителки на петрол и да спомага за установяването на исторически връзки с картела, заяви правителствен служител, запознат със ситуацията. Говорителят на руското правителство отказа да коментира назначението, след като беше помолен от Bloomberg.

Съюзът ОПЕК+, чийто фактически лидери са Саудитска Арабия и Русия, има значително влияние върху ценообразуването на най-важната стока в света. През април представителите на алианса се съгласиха да наложат рекордни ограничения върху доставките на черното злато поради пандемията от коронавирус. Групата трябва да реши този месец дали удължи ограниченията си и през следващата година.

В понеделник номинациите на Новак и Шулгинов получиха одобрение от енергийния комисия на Държавната дума. Долната камара ще проведе отделно гласуване през утрешния ден (10 ноември).

Нова конституция

Според новата конституция на Русия, която е в сила от юли, вицепремиерите и министрите на страната трябва да бъдат одобрени от депутатите в Думата. Едва след това ще стане ясно до каква степен ще се припокрият правомощията и отговорностите на Новак с тези на Шулгинов и Юрий Борисов - понастоящем вицепремиерът на Русия, отговарящ за енергийните въпроси. Юрий Борисов също така оглавява Министерството на промишлеността и търговията, както и държавната ядрена компания "Росатом", космическата държавна корпорация "Роскосмос" и някои регулаторни институции.

В компетенциите на Новак като вицепремиер, освен руската енергетика, ще бъдат включени и други сектори, гласи информация на руската медийна група РБК.

Новак придоби международна слава като един от архитектите на ОПЕК +, който успя да спаси цените на петрола след огромния спад през 2016 г. и отново тази година. Той е съпредседател на няколко междуправителствени комисии, включително руско-саудитската комисия, фокусирана върху по-широкото икономическо сътрудничество между двете страни.

В Русия Новак отговаря за производството и транспортирането на петрол, природен газ и развитието на възобновяеми енергийни източници. Новак има пряко участие в големи местни енергийни проекти, като разширяване на газопроводната мрежа на Газпром и модернизиране на руския капацитет за преработка на петрол. Новак също представлява интересите на индустрията в рамките на правителствени дебати по отношение на данъчното облагане в петролно-газовия сектор.

Новак започва кариерата си в руското правителство през 2008 г. като заместник-финансов министър.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо приветства номинацията му. Двамата с Новак са работили заедно през последните четири години - от началото на сътрудничеството на алианса с Русия. 

„Александър Новак представлява това, което винаги съм смятал за "мост на надеждата" между ОПЕК и страни извън ОПЕК“, коментира Баркиндо по време на онлайн сесия на Международната изложба и конференция в Абу Даби, като допълни, че Новак е доказан лидер в цялото значение на думата.