Саудитска Арабия намали цените си за доставка в Азия

Решението за ценообразуване на Саудитска Арабия обикновено дава тон на други доставчици от Близкия изток

16:48 | 5 ноември 2020
Обновен: 16:48 | 5 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия намали повечето цени на петрола за своите купувачи от Азия, тъй като възраждането на коронавируса помрачава перспективите за търсене на енергия, предава Bloomberg.

Държавният производител на петрол Saudi Aramco намали цените за декемврийските доставки на суров петрол Arab Light за Азия, който е най-големият регионален пазар, с 10 цента за барел до 50-процентова отстъпка от бенчмарка.

Aramco намали цените на суровия петрол за САЩ през декември и повиши всички цени за месеца за Северозападна Европа и Средиземноморския регион.

Търсенето на петрол продължава да се сблъсква с трудности, заяви по-рано тази седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо. Организацията на страните износителки на петрол, водена от Саудитска Арабия, се договори с Русия и други производители през април да съкратят добива си в опит да подкрепят пазара.

Намаляването на доставките спомогна за известно повишаване на цените, но стойността на бенчмарка Брент все още намалява с около 38% от началото година. Брент вероятно ще продължи да варира между 38 и 43 долара за барел, смята Ибрахим Ал-Буейнайн, главен изпълнителен директор на търговското звено на Aramco.

В момента ОПЕК+ обмисля да запази съкращенията на производството на сегашните им нива до 2021 г., вместо да ги намали през януари, както беше планирано. Следващата среща на картела ще се проведе на 30 ноември и 1 декември.

Печалбите от преработката на сурови в рафинирани горива спаднаха на фона на предизвиканите от пандемията блокади и забрани за пътуване. Във вторник Aramco отчете загуба за третото тримесечие преди отчитане на лихвите и данъците.

Решението за ценообразуване на Саудитска Арабия обикновено дава тон на други доставчици от Близкия изток, включително Ирак и Обединените арабски емирства, вторият и третият по големина производител в ОПЕК.