Кремъл: Русия и Саудитска Арабия са готови да поддържат стабилен енергийния пазар

Разговорът между руския президент Владимир Путин и саудитския принц Мохамед бин Салман е втори за тази седмица

18:02 | 17 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия и Саудитска Арабия са готови да работят в тясно сътрудничество, за да запазят стабилен глобалния енергиен пазар, заяви Кремъл в изявление след втория за тази седмица телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и саудитския принц принц Мохамед бин Салман, съобщава Bloomberg.

Двамата лидери обсъдиха “подробно” сътрудничеството си в рамките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, продължавайки разговора си от 13 октомври, посочват още от Кремъл. 

Разговорите между ръководителите на двете основни износителки на петрол в света бяха проведени преди планрания за 19 октомври преглед на министри от ОПЕК+ на изпълнението на производствените съкращения.

На фона на новите огнища на коронавируса в Европа и Америка, които натежават на търсенето, мнозина играчи на пазара се питат дали страните от ОПЕК+ ще увеличат производството с два милиона барела на ден от януари, каквито са настоящите планове. Групата има предвидена среща на 30 ноември - 1 декември, когато трябва да договори политиката си с всички свои членове.

Перспективите пред

Перспективите пред търсенето на петрол от ОПЕК се помрачават. Графика: Bloomberg 

По-рано тази седмица руският енергиен министър Александър Новак и неговият колега от Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруей посочиха, че за момента групата планира да увеличи производството, както е договорено.

В същото време Съвместният технически комитет на ОПЕК предупреди в петък, че според негативния сценарий глобалните запаси на петрол могат да се увеличат със средно 200 хиляди барела на ден през следващата година. Сценарият, който не е основен за картела, може да се осъществи, ако Либия успее да възстанови доставките си и пандемията удари пазара повече от очакваното, става ясно от документ, видян от Bloomberg.

Путин и саудитският принц също са коментирали сътрудничеството си в борбата с коронакризата и възможността руската ваксина Sputnik V да бъде използвана в Саудитска Арабия, допълват от Кремъл.