Генералният секретар на ОПЕК: Удължаването на съкращенията става все по-вероятен сценарий

Тазгодишният председател на алианса, Алжир, публично подкрепи предложението на Саудитска Арабия и Русия да се удължат съкращенията на доставките на петрол през следващата година

22:10 | 3 ноември 2020
Обновен: 22:10 | 3 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Мохамед Баркиндо, генерален сектретар на ОПЕК. Снимка: Bloomberg
Мохамед Баркиндо, генерален сектретар на ОПЕК. Снимка: Bloomberg

Преговорите на ОПЕК + за отлагане увеличението на производството на петрол, което трябва да се случи през януари, набраха скорост във вторник, като някои висши служители подкрепиха усилията, предава Bloomberg 

Алжир, който тази година е пое председателството на ОПЕК, заяви, че Саудитска Арабия и Русия притискат партньорите да удължат съкращенията на доставките на петрол през следващата година вместо да ги намаляват постепенно, както е планирано. Алжир подкрепи предложението за удължаване - първата държава, която публично го направи.

Цените на петрола се повишиха, след като коментарите последваха нови намеци от страна на генералния секретар Мохамед Баркиндо, че ОПЕК се готви да промени курса си. Алиансът ще премине към „ускоряване“ на възстановяването на петрола на следващото си заседание, насрочено за 30 ноември до 1 декември, уточни Баркиндо

Понастоящем 23-националната мрежа от производители на петрол, водена от Рияд и Москва, трябва да възстанови почти 2 милиона от 7,7 милиона барела дневна продукция, които са спрени в момента, за да се предотврати пренасищане на пазара. Но тъй като търсенето е колебливо и цените на черното злато се сринаха до около 40 долара за барел, отлагането на възстановяването изглежда все по-вероятен сценарий.

„Ситуацията на световните петролни пазари е „много опасна“, коментира алжирският енергиен министър Абделмаджид Атар пред държавната информационна агенция APS. Според информацията на агенцията Ирак също подкрепя удължаването на съкращенията.

В понеделник руските петролни компании са обсъдили с енергийния министър Александър Новак възможността за отлагане на облекчаването по намаляването на производството с три месеца, гласи информация на запознати лица, като представителите на тези компании са обсъдили потенциално задълбочаване на настоящите съкращения.

„Продължаваме да наблюдаваме накъде духа вятъра“, коментира Баркиндо в интервю с ръководителя на Международния енергиен форум (IEF). „Търсенето се възстановява, както и международните пазари, но с много бавна скорост.“

Последната вълна от вируса „почти сигурно ще намали инерцията през третото тримесечие“, прогнозира Баркиндо пред ръководителя на IEF Джо МакМонигли. Това хвърля сянка върху перспективите за следващата година, дори когато търсенето на гориво в Китай и Индия се връща до нивата, наблюдавани преди избухването на коронавируса тази година, допълни още генералният секретар Мохамед Баркиндо.

Поради несравнимото прекъсване, причинено от вируса, предстоящата среща „ще бъде една от най-важните конференции в историята на ОПЕК“, коментира Баркиндо. Базираният в Рияд IEF насърчава диалога между производителите на енергия и потребителите.

ОПЕК и Русия също проведоха своите годишни разговори във вторник. Новак заяви, че партньорството между производителите е допринесло за осигуряването на стабилност на пазара, особено по време на пандемията, гласят публикации на секретариата на ОПЕК в социалните мрежи.

 

HE Novak in delivering his remarks conveyed his heartfelt condolences to the people of Vienna and Austria following the...

Posted by OPEC on Tuesday, 3 November 2020

„Виждаме много несигурности, които възпрепятстват връщането на икономическите показатели и глобалното потребление на петрол до нивата отпреди кризата“, коментира Новак във встъпителните си реч по време на енергийния диалог между Русия и ОПЕК. „Виждаме колко трудно е възстановяването.“, допълни още руският енергиен министър.