Дивидентите и бонусите изправят банките и регулаторите в Европа един срещу друг

ЕЦБ и Английската централна банка ще преразгледат наложените ограничения до края на годината

12:16 | 3 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Съдейки по най-големите ѝ банки, трудно може да се предположи, че Европа е обхваната от влошаваща се пандемия, пише Bloomberg.

Десет от най-големите банки в региона заделиха през третото тримесечие най-малко средства за “лоши” заеми от началото на коронавируса - общо 7,2 милиарда долара, което е една пета от заделените средства през първата половина на годината в размер на 36,7 милиоарда долара. В същото време банки, включително испанската Santander, се позовават на финансовата си сила, за да лобират пред регулаторите за рестарт на изплащането на дивиденти.

Тонът, към който се придържат европейските кредитори, е в ярък контраст с увеличаващия се брой на новозаразени с коронавирус и ограниченията, които заплашват да донесат повече икономическа слабост. Приближавайки се към времена, в които средствата на данъкоплатците ще бъдат използвани, за да се облекчи влиянието от блокадите, заради които компании могат да фалират, оставяйки милиони хора без работа, неравномерното възстановяване рискува да постави банкерите в сблъсък с регулаторите.

Подобно на европейските си конкуренти, 10-те най-големи американски банки са намалили общите си провизии за “лоши” заеми до 6,5 милиарда долара за тримесечието от 76,3 милиарда долара през първата половина на годината. Въпреки че кредиторите твърдят, че имат адекватно покритие, инвеститорите не изглеждат уверени. Финансовите акции от двете страни на Атлантическия океан поевтиняват през тази година. Банките са най-слабо представящият се сектор в Европа след енергийния.

Европейските банки

Европейските банки намаляват провизиите си за лоши кредити. Графика: Bloomberg 

След като тяхната алчност беше посочена като причината за кредитния срив през 2008 г., банките потърсиха начин да са част от решението по време на пандемията, отпускайки средства на парализирани компании, вместо да се фокусират върху възвращаемостта. Кредиторите получиха безпрецедентни регулаторни облекчения с мерки за освобождаване на капитал за покриване на загуби или финансиране на заеми.

В четвъртък гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард припомни на банките, че подкрепата към тях идва с определени изисквания.

Те трябва да помогнат финансирането на всички сектори от икономиката, “не само на големите корпорации с големи сметки”, заяви тя, отбелязвайки влошаващата се икономическа ситуация в региона. Лагард предупреди, че някои кредитори предоставят средства на компаниите при по-малко изгодни условия и че по-високият риск може да натежи на склонността на банките да заемат.

Европейските банки посочват, че вършат своята работа и че регулаторите, които искат да се намесят, могат да влошат ситуацията, подкопавайки доверието на инвеститорите.

“Откакто пандемията започна ние увеличихме кредитирането, предоставяме ликвидност в цялата икономика”, заяви главният изпълнителен директор на Santander Хосе Антонио Алварес миналата седмица. “Ние продължаваме да генерираме резултати и базирано на това питаме тях (ЕЦБ) да ни позволят да изплащаме дивиденти”, добавя той.

Barclays, Standard Chartered и HSBC също се позоваха на финансовото си здраве в желанието си да започнат отново да изплащат дивиденти от следващата година. Швейцарските UBS и Credit Suisse искат да увеличат възвращаемостта за акционерите през 2021 г., обещавайки обратно изкупуване на акции за общо над 3 милиарда долара.

ЕЦБ и Английската централна банка ще преразгледат забранитре си за изплащане на дивиденти на акционерите до края на годината. Федералният резерв на САЩ ограничи дивидентите вместо да ги забранява.

Докато бонусите представляват по-малък дял от изтичането на банков капитал от дивидентите, то те са спорна тема от 2008 г. През март Англиската централна банка призова британските банки да не плащат парични бонуси на мениджмънта си. ЕЦБ заяви, че очаква заемодателите в еврозоната да упражняват „изключителна умереност“ при изплащане на бонусите, за да запазят капитала.

Така и по тази тема се очертава сблъсък между финансовите институции и регулаторите.

 Deutsche Bank заяви в сряда, че е натрупвала средства за изплащане на бонуси в съответствие със своите постигнати резултати.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готстейн защити хода на банката да отдели по-високи суми за допълнителни възнаграждения, като заяви по време на разговор с журналисти, че "трябва да постигне баланс между заплащането за постигнати резултати и общата среда на Covid-19".