Държавните книжа на САЩ намират конкуренция в лицето на съвместния дълг на ЕС

Очаква се еврото а става все по-голяма заплаха за доминантната позиция на долар на финансовите пазари

10:23 | 31 октомври 2020
Обновен: 10:30 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След рекордната продажба при дебюта на съвместните облигации на Европейския съюз този месец, емитирани за подпомагане на финансирането на възстановяването му от пандемията, търговците обмислят дали активите на региона един ден могат да се превърнат в алтернативно убежище на държавните ценни книжа на САЩ. Това беше само първият залп в плановете на блока за продажба на почти 1 трилион долара дълг през следващите години, ход, който ще създаде напълно развит пазар и в крайна сметка може да привлече инвеститорите към еврото за сметка на долара, пише Bloomberg.

Министерството на финансите на САЩ има над 20 трилиона долара дълг с различни падежи, история в емитирането и нито една от политическите драми, които застрашават целостта на ЕС през последните години. Но с нарастващите въпроси дали американският дълг губи своята ефективност при хеджиране, глобалните мениджъри на активи записаха почти 40% от неотдавнашната продажба  на 10-годишни социални облигации в ЕС, а инвеститорите и политиците започват да обмислят по-голяма роля за еврото на световните пазари.

„Въпреки че държавният финансов пазар все още остава много по-важен, това е голяма крачка напред“, каза Франческо Пападия, бивш генерален директор за пазарните операции в Европейската централна банка, а сега старши сътрудник в мозъчния тръст на Bruegel в Брюксел.

От създаването си преди повече от две десетилетия еврото никога не е представлявало реалистична заплаха за първостепенната позиция на долара в глобалната финансова система. Основните бариери включват референтния статус на зелената валута в международната търговия, институционалните недостатъци на ЕС, станали ясни по време на кризата в еврозоната, и липсата на деноминирано в евро убежище.

Последното  получи голям тласък тази година, след като страните членки преодоляха различията си за новаторския съвместен фискален план за финансиране на икономическото възстановяване от коронавирусната криза. Това е ход, който изглеждаше неправдоподобен преди пандемията - идеята за съвместно емитиран дълг беше отхвърлена дори по време на опасностите от кризата в еврозоната.

Измерителят за вероятността дадена държава да напусне еврото през следващите 12 месеца е близо рекордно ниско ниво, въз основа на месечно проучване на лица и институции. Междувременно делът на глобалните резерви, държани в евро, скочи с 4% в последните тримесечни данни - най-много от началото на 2018 г., изпреварвайки ръст от 1,9% в доларовия еквивалент.

И все пак европейските политици не проявяваха голям интерес към насърчаване на политики, които биха допринесли за повишаване на международния статус на еврото доскоро. Повратната точка беше обръщението на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през 2018 г., според Марек Дабровски, съосновател на Центъра за социални и икономически изследвания във Варшава.

„Това беше отговор на нарастващите случаи на протекционизъм и едностранчивост на администрацията на САЩ при президента Доналд Тръмп“, каза Дабровски, който написа доклад за Европейския парламент относно предизвикателството на еврото към долара. По думите му  ако сега четете документи на ЕЦБ, те изглеждат по-оптимистични към процеса на интернационализация.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви през юни, че мерките за реформа за справяне с вируса също трябва да служат за защита на привлекателността на еврото в световен мащаб. Това последва натиска на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „за укрепване на международната роля на еврото“.

Доларен песимизъм

Пазарите също могат да подкрепят по-дългосрочна промяна в полза на еврото. Тази година валутата е поскъпнала с повече от 4% до около 1,17 долара, което е второто най-добро представяне от 2007 г. Споделянето на дълга може да й помогне да се изкачи допълнително до шестгодишния си връх от 1,30 долара през 2021 г., смята Петер Чатуел от Mizuho International.

Сега много банки прогнозират, че американската валута навлиза в низходящ тренд, който може да продължи години. Ключът към това е категорично пристрастната политика на Федералния резерв, която подкопава предимството на лихвения процент на зелените пари и прави доларовите активи по-малко привлекателни, смятат анализатори.

„Най-големите валутни тенденции, сега и за дълго време, ще бъде сближаването на лихвените проценти, предизвикано от Covid“, каза Кит Джукс, главен валутен стратег в Societe Generale SA.

В същото време, безпрецедентен фискален стимул в САЩ, заплашва да влоши бюджетния дефицит на Америка, което би имало още един негативен ефект за долара

Стратегите от Credit Agricole SA прогнозират дългосрочна стойност на еврото спрямо долара от около 1,24 долара за евро. Те очакват отрицателни рискове за растежа на САЩ, непоколебимият Фед и опасенията относно фискалното здраве на страната да тласнат  диверсификацията извън зелените пари и в еврото. Новите облигации на ЕС предлагат идеален дом за такива ребалансиращи потоци, казват те.

„Многополюсен свят“

Засега очакваният обем на еврооблигациите все още бледнее в сравнение с американския пазар. Блокът планира социални облигации от 100 милиарда евро (117 милиарда долара) до следващата година и още 750 милиарда евро за своя пандемичен фонд, около една трета от които ще дойдат от зелени облигации.

„Това са целенасочени и временни мерки, те все още не са постоянни“, каза Алвис Ленхх, изпълнителен директор на доставчика на кредитни рейтинги Scope Group. Според него, ако тези мерки станат постоянни чрез политически решения в бъдеще,  например създаване на централизиран фискален капацитет, който би имал по-постоянен характер, това би затвърдило претенцията на еврото.

Тези проблеми, заедно с други предимства, като например използването на долара за ценообразуване при петрола, златото и други, са пречка пред интернационализацията еврото в обозримо бъдеще.

"Глобалната финансова система изглежда се насочва към многополюсен свят с няколко доминиращи валути, вместо да има един хегемон," каза ръководителят на Credit Agricole Валентин Маринов, отбелязвайки, че китайският юан вероятно ще има и по-голяма. „Очаквам например централните банки в Централна и Източна Европа да увеличат допълнително притежанията си в евро и да намалят тези в долари“, каза още той.