В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Д-р Марина Стефанова: Европа показа, че е лидер в устойчивото развитие чрез социалните облигации

Д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox, експерт по КСО, В развитие, 22.10.2020

14:38 | 22 октомври 2020
Обновен: 15:11 | 22 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Европа показа, че е лидер в устойчивото развитие и го доказва с всеки ход, като емисията на социални облигации по инструмента SURE от страна на Европейската комисия. Това заяви д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox, експерт по КСО, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Стефанова чрез емисията на социални облигации Европейската комисия показва много силен социален ангажимент за подобряване на ситуацията в региона.

„Но това, което Комисията показа в последните месеци, е пълна промяна в начина, по който ще се инвестират средствата от сега нататък като философия. И сега предстои само пренагласяне на инструментите“.

"Инвеститорите вече бързо се настройват към новите реалности и наистина търсят индикатори, чрез които разходването на средствата им да бъде отчитано по най-добрия начин", обясни гостът. Според Стефанова още от „зелената сделка“ виждаме постоянство в усилията на ЕК за подобряване на отчетността и устойчивостта на отпуснатото финансиране, просто инструментът SURE забърза тези ходове, тъй като е спешен.

„По естествен начин Европа заяви, че е лидер в областта на устойчивото развитие и го доказва с всяка една крачка“.

"Ако една държава е добре подготвена и е приела добре комуникирана Стратегия 2030, тя ще може много лесно да намери място на тази средства, докато в България по-скоро усещането е „защо да ги взимаме, като трябва да ги връщаме тези пари“, смята Стефанова.

На въпрос на водещия каква е гаранцията, че няма да има злоупотреби Стефанова заяви, че хуманитарната криза изважда чувствата на съпричастност и човечност на преден план и за всяка държава е осъзната необходимостта от правилно изразходване на средствата.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.