Лагард: ЕС трябва да обмисли дали да не използва фонда за възстановяване като постоянен инструмент

Надявам се, че ще има дебат и за общ бюджетен инструмент за еврозоната, заяви гуверньорът на ЕЦБ

17:01 | 19 октомври 2020
Обновен: 17:29 | 19 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските лидери трябва да обмислят възможността фондът за възстановяване на стойност 750 млрд. евро да се превърне в постоянен инструмент, заяви гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„Инстументът за възстановяване е в отговор на извънредна ситуация“, заяви Лагард в интервю за френския вестник Le Monde, публикувано на сайта на ЕЦБ в понеделник. „Трябва да обсъдим възможността той да остане в европейския набор от инструменти, за да може да се използва отново, ако възникнат подобни обстоятелства“, добави тя.

„Надявам се, че ще има дебат и за общ бюджетен инструмент за еврозоната и че той ще бъде обогатен от настоящия ни опит“, коментира още Лагард.

Въпреки че ЕЦБ отдавна призовава за общ бюджет на еврозоната, коментарите на Лагард са отвъд нейното предишно изказване, че фондът за възстановяване е „еднократен“ инстумент - позицията, която тя изрази пред Европейския парламент миналия месец. Тогава Лагард отговори на въпрос на нидерландски депутат, който я попита дали смята, че фондът трябва да бъде постоянен - нещо, на което Нидерландия се противопоставя.

Фискалната подкрепа беше ключов елемент за овладяване на икономическата криза в региона, заедно с паричните стимули. На фона на нарастващите опасения около влошаващата се здравна ситуация, която може допълнително да забави икономиката, Лагард обеща, че ЕЦБ все още има възможността да избере политически решения, ако е необходимо.

„Опциите в нашия набор от инструменти не са изчерпани“, заяви Лагард. „Ако трябва да се направи повече, ще направим повече“, категорична беше тя. 

Напоследък политиците са загрижени и за темповете на възстановяване. По-малко от две седмици преди следващата среща на ЕЦБ, перспективите за еврозоната се влошиха бързо, след като държавите наложиха вечерен час и други ограничения, за да спрат разпространението на вируса.

„След подобряването, което видяхме през лятото, възстановяването беше неравномерно, несигурно и непълно и сега рискува да загуби скорост“, каза Лагард. „Ще следим отблизо индикаторите през цялата есен“, добави гуверньорът. 

Тя допълни още, че има причини да вярва, че изменението на климата ще повлияе на паричната политика през следващите години, като предупреди, че преходът към по-екологична икономика ще доведе до промени във възгледите.