ЕЦБ между Лагард и Лейн – кого да слушат инвеститорите?

Разминаването в съобщенията на управителя и главния икономист на институцията e все по-забележимo

14:44 | 5 октомври 2020
Обновен: 15:26 | 6 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Hollie Adams/Bloomberg
Hollie Adams/Bloomberg

Европейската централна банка изпитва трудности да изясни намеренията си пред инвеститорите в критичен момент в своя отговор на рецесията, причинена от коронавируса.

Икономистите и инвеститорите стават свидетели на смесени послания от членовете на ЕЦБ. Най-важното е усещането за прекъсване на връзката между пресконференциите на управителя Кристин Лагард след заседанията на институциите и публикациите в блога на главния икономист Филип Лейн на следващия ден, предава Bloomberg.

Служителите на националните централни банки взеха това под внимание, като изразиха загриженост в частен план, че такава динамика рискува да подкопае доверието в Лагард, точно когато ЕЦБ се готви за разговори дали да увеличи паричния стимул.

Комуникационното предизвикателство на ЕЦБ е още по-важно в момента, тъй като еврозоната е изправена пред изключителна несигурност. Нарастващите случаи на коронавирус налагат необходимостта от нови ограничения, докато потребителските цени попадат и под допълнителен натиск заради поскъпването на еврото.

Всяко словесно противопоставяне може да затегне финансовите условия и да направи икономическото възстановяване от пандемията още по-трудно за поддържане.

„Впечатлението е, че главният икономист и управителят не изпращат едно и също послание за политиката и това създава известно несъответствие“, каза Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank A / S.

Блоговете на Лейн стартираха през март, за да предоставят икономическа обосновка за решенията. Според някои длъжностни лица не се забелязват основни различия в политическия подход между двамата, добавяйки, че всяка възприета неяснота от страна на Лагард може да отразява желанието й да предаде понякога противоречивите възгледи на членовете на Управителния съвет.

Това напомня за един случай в началото на кризата, когато Лагард зашемети пазарите, като заяви, че централната банка не е там, за да защити дълга на най-уязвимите държави.

Италианските разходи по заемите веднага нараснаха, Лагард се опита да смекчи тона на коментарите си още същия ден, а Лейн написа на следващия ден, че ЕЦБ „няма да толерира“ подобни рискове.

След гафа си през март за доходността на облигациите, французойката започна да чете внимателно от предварително подготвени писмени изявления в брифингите си, като открито призна през юни, че го прави „много, много конкретно“.

Тази стратегия също поражда загриженост сред някои длъжностни лица, според които това не прави посланието на паричната политика толкова убедително, колкото е необходимо.

Последните коментари на членове на институцията също са смесени, като заместник-управителят Луис Де Гиндос заяви, че няма непосредствена нужда от засилване на стимулите, а членът на Изпълнителния съвет Ив Мерш каза не вижда признаци на икономическо влошаване. От друга страна, техният колега Фабио Панета се обяви в подкрепа на превантивни стимули, а управителят на Централната банка на Испания Пабло Ернандес де Кос заяви, че „няма място за самодоволство“ от постигнатото досега.

„Пазарите харесват блога на Лейн, речта на Панета и коментарите на Де Кос, защото те потвърждават това, което пазарът смята, че трябва да се случи“, каза Ричард Баруел, икономист в BNP Paribas Asset Management.