Заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос не вижда необходимост от още стимули

Той смята, че корекция на политиката ще се случи, но в някой бъдещ момент

17:07 | 1 октомври 2020
Обновен: 15:28 | 6 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос. Снимка:Hollie Adams/Bloomberg
Заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос. Снимка:Hollie Adams/Bloomberg

Заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос заяви, че не е необходимо да се увеличава размера на програмите за спешни покупки на облигации в момента. Този коментар сложи прът в колелата на надеждите на икономистите за допълнителни стимули срещу рисковете пред възстановяването на еврозоната от пандемията, предава Bloomberg.

Думите на Гиндос предполагат, че Управителният съвет едва ли ще разшири програмата за пандемични покупки на облигации от 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) на следващото си заседание в края на октомври.

„Ако е необходимо, можем да я коригираме и калибрираме в бъдеще“, каза Гиндос в интервю за Market News, публикувано на уебсайта на ЕЦБ. „Все още не сме взели това решение. И според мен не е необходимо да го вземаме веднага", каза още той.

Икономистите прогнозират, че програмата ще бъде увеличена с 350 милиарда евро през тази година - най-вероятно през декември, когато институцията публикува и новите си икономически прогнози.

Възгледите на Гиндос контрастират с неотдавнашните коментари на неговия колега Фабио Панета, който през миналия месец заяви, че „рисковете от свръхреакция на политиката са много по-малки от рисковете от твърде бавна или ограничена реакция“.

Гуиндос заяви, че централните банкери не водят дискусия относно коригирането на своята „програма за спешни случаи в момента“, но че в даден момент ще го направят.

„Този момент ще дойде, но кога точно зависи от развитието на пандемията, от развитието на икономиката, от прогнозите, от инфлацията и от ситуацията на финансовите пазари“, каза той и добави, че ЕЦБ се старае да избегне максимално затягането на финансовите условия.

Инфлацията, която е основният критерий на определянето на политиката на институцията, вероятно ще бъде отрицателна или много близка до нулата през останалата част от годината.

Инфлацията в

Гиндос също така отхвърли неотдавнашните спекулации, че ЕЦБ обмисля да прехвърли някои от елементите на своята програма за спешни случаи към по-стария си план за количествени улеснения.