Лагард: ЕЦБ е готова да насочи повече стимули, за да подкрепи възстановяването

Възраждането на пандемията подкопава икономическия прогрес в еврозоната след отмяната на по-ранните строги ограничения

19:35 | 28 септември 2020
Обновен: 19:49 | 28 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейската централна банка е готова да насочи повече монетарни стимули, за да подкрепи възстановяването, ако е необходимо, тъй като пандемията помрачава перспективите пред икономиката, заяви нейният гуверньор Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg. 

В обръщение към европейски законодатели в понеделник Лагард определи възстановяването в еврозоната като неравно и непълно, като отбеляза, че потребителите остават предпазливи по отношение на харченето, а компаниите не са склонни да инвестират. 

“Здравната криза ще продължава да тежи на икономическата активност и да поставя рискове в посока надолу за икономическите перспективи”, заяви Лагард в рамките на видеоконференция с членове на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Управителният съвет “продължава да е в готовност да използва всички от инструментите си както е удачно”, отбеляза Лагард. 

Възраждането на пандемията и заплахата от нови рестрикции подкопават икономическия прогрес след отмяната на по-ранните строги ограничения, които тласнаха региона към дълбока рецесия. 

По-рано този месец ЕЦБ заяви, че възстановяването съответства на основните ѝ очакванията. Все пак последните данни показаха, че докато производството продължава да се възстановява, секторът на услугите се свива отново. 

Различните виждания

Един от най-тревожните показатели - отбелязан наскоро от Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, и Пабло Ернандес де Кос, гуверньор на Испанската централна банка - е инфлацията. 

Лагард заяви, че не е твърде притеснена относно „малко по-различните възгледи и мнения“ сред колегите ѝ, като подчерта, че е създала консенсус и определи някои несъгласия като здравословни. 

Гуверньорът посочи, че настоящите очаквания на ЕЦБ са ръстът на потребителските цени да е средно 1,3% през 2022 г. - което е под целта на банката за близо 2%, и “не е задоволително”. 

Очакванията са инфлацията да остане на негативна територия през идните месеци, а предварителните данни за септември трябва да станат ясни в петък. 

Силното евро също е предизвикателство за централната банка. Лагард отказа да коментира конкретно ниво на валутата, която достигна двугодишен връх спрямо долара през 2020 г., като повтори, че това не е част от целите на ЕЦБ. Тя обаче добави, че стойността на еврото е важна за перспективите за инфлацията.