ЕЦБ: Европейците неволно се запасиха с пари в брой по време на пандемията

Причината е притеснението относно загубата на работни места

13:52 | 22 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейците не успяваха да харчат парите си в разгара на пандемията и това предвизвика нарастване на спестяванията, посочва Европейската централна банка, цитирана от Bloomberg.  

Заради блокираните икономики, милиони хора в еврозоната, принудени да останат вкъщи, не успяха да потребяват както обикновено през първата половина на годината, заявява ЕЦБ в своя икономически бюлетин, публикуван във вторник. 

Потребителите се запасяваха с повече пари заради притеснения относно загубата на работни места и „принудителните спестявания изглежда са основният двигател на скорошния скок в спестяванията на домакинствата“, казват изследователите, посочвайки данните за първото тримесечие и предварителните данни за второто тримесечие.

Спестяванияна на

Спестяванията на домакинствата в еврозоната нарастват по време на пандемията. Графика: Bloomberg

Тези констатации са важни, тъй като икономистите по целия свят се опитват да преценят дали кризата ще доведе до продължителен период на слабо търсене.

Въпреки че данните предполагат, че хората не са държали пари в брой непременно заради притеснения относно несигурността, ЕЦБ предупреждава, че това може да се промени. 

Последните проучвания показват, че потребителите планират да харчат по-малко за скъпи продукти през следващите 12 месеца, отколкото в началото на годината, въпреки че са спестили повече от обичайното, посочва ЕЦБ в своя доклад. 

Такъв модел на харчене би могъл да поддържа нивата на спестявания по-високи от нивата преди Covid-19, но везната се наклонява към предпазните мотиви, смята централната банка.