Лагард: Силното евро ограничава ефекта от стимулите на ЕЦБ

Икономическото възстановяване в еврозоната е силно, но също така неравномерно, несигурно и непълно, заяви гуверньорът на ЕЦБ

15:02 | 13 септември 2020
Обновен: 15:09 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Последните ръстове в стойността на еврото частично ограничиха положителното влияние, което стимулите на Европейската централна банка имаха по отношение на ускоряването на инфлацията, заяви гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg. Тя повтори решителността на централните банкери да използват всички от инструментите си в случай на необходимост. 

“Управителният съвет внимателно ще оцени цялата информация, идваща от икономиката на еврозоната, включително развитията при валутните курсове, по отношение на влиянието им върху средносрочната перспектива за инфлацията”, заяви Лагард в неделя. 

„Паричната политика ще продължи да играе своята роля в еврозоната с пълен ангажимент за нейния мандат“, добави тя. 

Стойността на

Стойността на единната валута е близо до 2-годишен връх. Графика: Bloomberg 

Коментарът на Лагард показва предизвикателствата пред ЕЦБ, след като стойността на еврото достигна 2-годишен връх спрямо долара. Заседанието на централната банка по-рано тази седмица и изказването на нейния гуверньор не успя да ограничи ръстовете за единната валута. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн втвърди тона в петък, като предупреди, че поскъпването на еврото през тази година помрачава перспективите за инфлацията. 

Гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен заяви в събота, че ценовият натиск в еврозоната се е стабилизирал на ниско ниво, което не е в съответствие с целите на ЕЦБ. Заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос определи обменния курс като “една от най-важните променливи” по отношение на макроикономическото представяне и заяви, че институцията го следи отблизо. 


Със своите вълни от коментари централните банкери се опитват да постигнат деликатен баланс между изразяването на притесненията си относно поскъпването на еврото и избягване на всякакво впечатление, че умишлено се опитват да отслабят валутата.

Лагард заяви в неделя, че икономическото възстановяване на еврозоната е силно, но също така неравномерно, несигурно и непълно.