Лагард: Опасността от фалити на малките компании е реална

ЕЦБ трябва да запази своята „предпазна мрежа" поне до юни 2021 г.

14:18 | 31 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Според Кристин Лагард има „реален риск" малките и средните предприятия да фалират преди края на годината, докато опасността за по-големите компании е да имат трудна 2021 година, пише Investor.bg, базирайки се на интервю на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) за френския ежедневник Le Courrier Cauchois.

Европейската централна банка трябва да запази своята „предпазна мрежа" поне до юни 2021 година, за да подкрепи икономиката на еврозоната, заяви гуверньорът, визирайки програмата на банката за покупки на облигации.

„Наистина трябва да поддържаме „предпазна мрежа" и много атрактивни финансови условия поне до юни 2021 година, за да се помогне на икономиката", подчерта тя в интервюто.

Лагард посочи, че именно затова ЕЦБ реши през юни да увеличи обема на своите покупки на активи от 750 милиарда на 1,350 трлн. евро, да продължи тези покупки поне до юни 2021 г. (първоначалната крайна дата беше в края на 2020 г.) и да падежиращите ценни книжа поне до края на 2022 г.

„Трябва да предвидим възможността подкрепата да продължи и след 2020 г. Наистина трябва да поддържаме мрежата за безопасност и много атрактивните условия поне до юни 2021 г.“, поясни в разговора французойката.

Програмата за закупуването на активи за 1,350 трлн. евро представлява временен, гъвкав пакет, който играе много важна роля - цели да стабилизира икономиката на еврозоната и да спомогне за избягване на финансовата фрагментация, пояснява Лагард.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.