Лагард: Рецесията заради пандемията ще е по-малка, но и възстановяването - по-слабо

Според управителя на ЕЦБ силата на еврото има затихващ ефект върху прогнозите за развитието на инфлацията

17:07 | 10 септември 2020
Обновен: 17:16 | 10 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

От Европейската централна банка очакват по-слабо изразена рецесия в еврозоната, но и с по-бавно възстановяване. Това става ясно от актуализираните икономически прогнози на финансовата институция, представени от управителя на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференцията след днешното заседание по паричната политика.

"Въпреки че активността в производствения сектор продължава да се подобрява, инерцията в сектора на услугите се забави напоследък", посочи Лагард по време на пресконференция след срещата на ЕЦБ.  

Що се отнася до обменния курс Лагард обясни, че "в настоящата обстановка на повишена несигурност Управителният съвет внимателно ще направи оценка на входящата информация, включително за развитието на обменния курс, по отношение на нейните последици за средносрочната перспектива за инфлацията.“ Тя също така посочи, че силата на еврото има затихващ ефект върху прогнозите на ЕЦБ за развитието на инфлацията.

Централната банка продължава да приема, че тази година инфлацията ще бъде 0,3 процента. За 2021 г. ЕЦБ увеличи леко прогнозата си за инфлацията - от 0,8 на сто до един процент. През 2022 г. тя продължава да очаква увеличение на инфлацията до 1,3 процента, пише Investor.bg.

„Ясно е, че няма дефлационен риск“, който се предполагаше в прогнозите за 2022 г., каза Лагард в отговор на въпрос.

Освен това ЕЦБ леко повиши прогнозата си за растеж за тази година: Вместо спад от 8,7 процента, сега тя очаква той да е 8%. За следващите години се очаква по-нисък растеж. За 2021 г. тя понижи прогнозата от 5,2 на 5,0 процента, а за 2022 г. от 3,3 на 3,2 процента.

Реалният БВП на еврозоната през второто тримесечие на 2020 г. се сви с 11,8% на тримесечна база. Входящите данни и резултатите от проучването на ЕЦБ показват непрекъснато възстановяване на икономиката на еврозоната и намекват за силно възстановяване на растежа на БВП през третото тримесечие.

По време на коментарите на Лагард за силното възстановяване на икономиката еврото пое нагоре.

Нарастването на броя на заразените от коронавируса през летните месеци представлява насрещен вятър за краткосрочните перспективи. По-нататъшното устойчиво възстановяване остава силно зависимо от развитието на пандемията и успеха на политиките за ограничаване на заболяването, каза централният банкер.

Въпреки че несигурността, свързана с развитието на пандемията, вероятно ще намали силата на възстановяване на пазара на труда и в потреблението и инвестициите, икономиката на еврозоната ще бъде подкрепена от благоприятните условия за финансиране, експанзивната фискална позиция и засилването е на глобалната активност и търсенето, поясни Лагард.

По думите на управителя на ЕЦБ като цяло балансът на рисковете за перспективите за растеж в еврозоната остава в посока надолу, като тази оценка до голяма степен отразява все още несигурните, икономически и финансови последици от пандемията. 

„Повишената несигурност относно икономическите перспективи продължава да тежи върху потребителските разходи и бизнес инвестициите“, каза още Лагард.