ЕЦБ запази непроменена кризисната си подкрепа на фона на крехкото възстановяване

Управителният съвет ще продължи покупките по програмата за изкупуване на облигации за 1,35 трилиона евро и запазва отрицателна депозитната лихва

15:00 | 10 септември 2020
Обновен: 15:32 | 10 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка запази непроменени извънредните си монетарни стимули, докато регионът навлиза в ключова фаза по отношение на възстановяването си от коронакризата, съобщава Bloomberg. 

Управителният съвет ще продължи покупките по програмата за изкупуване на облигации за 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) и запазва депозитната лихва на ниво от -0,5% в четвъртък, поддържайки потока от ликвидност, който успокои пазарите и държи ниски лихвените проценти. 

Въпреки че централните банкери са по-уверени във възстановяването след най-тежкия икономически шок в съвременната история, подемът се забавя и има нови рискове в бъдеще. Броят на новозаразени отново нараства, а силното евро натежава на инфлацията. Икономистите очакват ЕЦБ да увеличи програмата си за изкупуване на облигации по-късно тази година. 

Централната банка прогнозира през юли рекордно икономическо свиване от 8,7% за 2020 г. Данните сега ще предоставят подобрение, твърди запознат източник, като посочва, че вероятно обновената прогноза на банката до 2022 г. ще бъде леко променена. 

В рамките на пресконференция по-късно днес гуверньорът Кристин Лагард вероятно ще обърне внимание на силното евро, което поскъпна с над 10% спрямо долара от март насам. Това затруднява постигането на целта за инфлацията на ЕЦБ, тъй като понижава цените. 

Вероятно гуверньорът ще трябва да орговори и колко дълго ЕЦБ смята да използва извънредната си програма за изкупуване на облигации и дали планира увеличението ѝ. 

Към момента програмата трябва да продължи до юни следващата година. Повечето икономисти, допитани от Bloomberg, очакват удължаване на програмата с шест месеца и увеличаването ѝ с 350 милиарда евро в рамките на следващото заседание на ЕЦБ, насрочено за декември.

Единната валута поскъпна след решението на банката. В ранния следобед еврото се търгува на ниво от 1,18 долара за евро, отбелязвайки 0,4-процентен ръст за деня и близо до 2-годишен връх.