Икономисти очакват ЕЦБ да добави стимули на фона на неувереното възстановяване

Прогнозите са централната банка да запази основните си лихви непроменени поне до края на 2022 г. 

20:18 | 4 септември 2020
Обновен: 20:19 | 4 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка вероятно ще засили отговора си срещу кризата по-късно тази година, смятат икономисти, тъй като неувереното възстановяване и по-силното евро заплашват да ускорят спада на цените, пише Bloomberg. 

Повечето респонденти в допитване на Bloomberg очакват увеличаване на програмата за изкупуване на облигации за 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) през декември, като средните прогнози са за увеличение с 350 милиарда евро. Повечето от допитаните от Bloomberg икономисти очакват ЕЦБ да удължи програмата си с шест месеца до края на 2021 г. 

Прогнозите са Управителния съвет на ЕЦБ да се придържа към стабилната политика по време на заседанието си следващия четвъртък, но някои анализатори смятат, че гуверньорът Кристин Лагард ще сигнализира за възможността за допълнителни действия в бъдеще. 

Очакванията са централната банка да запази основните си лихви непроменени поне до края на 2022 г. 

Икономисти очакват

Икономисти очакват ЕЦБ да увеличи програмата си за изкупуване на облигации с 350 млрд. евро. Графика: Bloomberg 

Въпреки че възстановяването от рецесията, предизвикана от коронавируса, е силно до момента, различни тревоги помрачават перспективите. Броят на заразените с Covid-19 нараства на фона на летните пътувания и след разхлабването на мерките, като някои индикатори предполагат, че икономиката започва да губи инерция. 

Данните от петък показаха, че поръчките към германските заводи - сигнал за бъдещото производство в най-голямата европейска икономика, значително се забавят през юли. 

В рамките на друг тревожен сигнал за централните банкери инфлацията в еврозоната премина на отрицателна територия миналия месец за пръв път от четири години насам. ЕЦБ ще публикува новите си икономически прогнози през следващата седмица, което ще е определящо за необходимите стимули в бъдеще. 

Икономисти очакват

Икономисти очакват ЕЦБ да запази прогнозите си близки до настоящите. Графика: Bloomberg

„Данните са достатъчно добри, за да не оправдаят каквито и да било нови действия през септември, но несигурността относно вируса, растежа и пътя на инфлацията остава“, заяви Бас Ван Гефен, анализатор на Rabobank. „ЕЦБ ще потвърди, че остава готова да пригоди политиката си, когато и както е необходимо“, добавя той. 

Много от очакванията на анализаторите са под риск, ако еврото продължава да поскъпва. Стойността на единната валута се повиши до ниво от над 1,20 долара за евро тази седмица за пръв път от две години насам, след като отбеляза 12-процентен ръст от началото на ограниченията срещу коронавируса, въведени през март.