ЕЦБ ще приема зелени облигации като обезщетения за своите кредитни трансакции

Новите правила следва да се прилагат от началото на 2021 година

18:08 | 22 септември 2020
Обновен: 18:20 | 22 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕЦБ възнамерява да приема „зелени облигации“ като обезщетения за своите паричнополитически кредитни трансакции, чиито лихвени купони са свързани с целите за устойчивост. Ако тези книжа отговарят на другите критерии за допустимост за покупки на облигации, те също могат да бъдат придобивани като част от кризисната програма PEPP и програмата APP, обяви Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт във вторник. Новите правила следва да се прилагат от началото на 2021 година, пише Investor.bg.

Според ЕЦБ купоните за такива облигации трябва да бъдат свързани с цели, които са обвързани с екологичните стандарти на ЕС или целите на ООН за устойчивост. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард даде ясно да се разбере, че централната банка на еврозоната трябва да поеме по-активна роля в борбата срещу изменението на климата. Темата е и важна част от текущия преглед на стратегията на централната банка, който се очаква да приключи през втората половина на 2021 г. 

В момента пазарът на зелени облигации е доста малък. По отношение на зелените корпоративни облигации ЕЦБ и националните централни банки в еврозоната в момента държат около 20 процента от ценните книжа, които могат да закупят. При зелените държавни облигации този дял е повече от 20 процента.

През юли в интервю за Financial Times Лагард заяви, че “иска да проучи всички възможни пътища, чрез които паричната ни политика да стане “зелена”. Това е твърдото ми убеждение”, каза Лагард, добавяйки, че самите пари говорят за това.

Лагард представи визията си за зелената парична политика в момент, в който някои вероятно вярват, че темата може да бъде загърбена засега заради пандемията на коронавируса. Президентът на ЕЦБ обаче напомни, че емитирането на зелени облигации в повечето случаи е в евро. 

Още новини от Европа четете в Investor.bg.