Помпео: Китай е разположил 60 000 войници на границата с Индия

Държавният сектретар заяви в интервю, че президентът Тръмп "повече няма да позволява на Китай да налага на Запада своята визия за бъдещето"

11:23 | 10 октомври 2020
Обновен: 11:30 | 10 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската страна е разположила десетки хиляди войници на северната граница с Индия, заяви държавният секретар Майкъл Помпео като допълнителен признак за вероятността от смъртоносното военно противопоставяне между двете най-населени страни в света, предава Bloomberg. 

"Индийците виждат 60 000 китайски войници на северната си граница", заяви Помпео по Fox News през късните часове на изминалия ден.

Всяка от трите основни индо-тихоокеански демокрации, Индия, Австралия и Япония, които образуват така наречения "Четворка" заедно със САЩ, са под заплаха от Китайската комунистическа партия, коментира Помпео в комюнике, публикувано от американския Държавен департамент.

Помпео също разкритикува реакцията на Китай по отношение на пандемията с коронавирус и телекомуникационна инфраструктура на Пекин, като Китай е "крадец интелектуална собственост". 

По думите на държавния сектретар на САЩ Президентът Доналд Тръмп е обещал „да приеме сериозно заплахата от генералния секретар Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия и вече няма да им бъде позволявано да се движат фриволно и да налагат на Запада своята визия за бъдещето“.

Коментарът дойде след втората среща на министерско ниво на "Четворката" в Токио миналата седмица, в която Помпео призова останалите участници да се обединят срещу принудителното действия на Китай. Администрацията на Тръмп критикува Пекин по много теми от търговската политика до коронавируса, докато Индия става все по-предпазлива от китайското икономическо и военно влияние в Южна Азия.