Помпео призова за създаване на индо-тихоокеански "Четиристранен пакт"

Съюзът между САЩ, Япония, Австралия и Индия ще има за цел да се противопостави на Китай

18:50 | 6 октомври 2020
Обновен: 18:59 | 6 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Май Помпео призова трите индо-тихоокеански демокрации да се обединят срещу Китай, като по този начин да бъде запазен натискът върху Пекин на фона на коронавирусната криза, която разтърсва Вашингтон и света, съобщава Bloomberg

'Четиристранният пакт", в който участват Австралия, Индия, Япония и САЩ, проведе днес втората си среща на министерско ниво в Токио, като бяха положени усилия да се засили на участието на Ню Делхи в четворката. Това е първото министерско съвещание от почти година насам в Япония, по време на което беше демонстрирана солидарност във времена, когато Китай враждува с трима от членовете на групата -  Австралия, САЩ и Индия.

Преди събитието държавният сектретар Помпео повтори обвиненията, отправени от администрацията на Тръмп, във връзка с прикриването на информация от Китайската комунистическа партия по отношение на разпространението на Covid-19.

„Авторитарният характер на режима принуди китайските лидери да заключат и да затворят устите на многобройните смели граждани на Китай, които бяха сред първите, които изказаха своите тревоги“, заяви държавният секретар на САЩ пред въшните министри на "Четворката".

Майк Помпео заяви, че за партньорите в групата сега е по-важно от всякога да си сътрудничат, за да се защитят от "експлоатацията, корупцията и принудителните действия на ККП“.

За домакина на срещата на върха, нововстъпилият в длъжност министър-председател Йошихиде Суга, тя е доказателство за готовността на Япония да бъдат продължени проекти за сигурност, стартирани от неговия предшественик Шиндзо Абе. Китай изрази загриженост, че „Четиристранната инициатива“, която Абе за пръв път спомогна да бъде популяризирана преди повече от десетилетие, е опит да се образуват „изключващи клики“ и да се подбуди „нова Студена война“.

Японският външен министър Тошимицу Мотеги избегна да коментира ситуацията в Китай. По негови думи съюзът може да помогне за укрепване на международния ред. Първият дипломат на Япония призова страните, които споделят визията за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, да се присъединят.

„Това, което четирите държави се стремят да постигнат, е да изпратят съобщение до китайската страна, че ангажираността е по-важна от самоувереността“, коментира Кунихико Мияке, бивш дипломат. Според него блокът не инциатива за заграждане и изолиране на Китай, тъй като "никой не е способен да изолира Китай “.

Посещението на Помпео
"Четиристраннта инициатива" продължава да набира все по-голяма инерция, причинена от конфронтационната политика на Доналд Тръмп, а въшнополитическите притеснения нарастват в Индия, породени от китайското икономическо и военно влияние в Южна Азия. 

От 2017 г. САЩ се опитват да привлекат Индия, която традиционно защитава статута си на необвързана страна, чрез ребрандираната „Индо-тихоокеанска стратегия“.

Индийският външен министър Субрахнянам Джайшанкар изрази оптимизъм във връзка със съюзът, заявявайки, че целта на Ню Делхи остава подобряването на сигурността и икономическите интереси на всички държави, които имат легитимни и жизненоважни интереси в региона.

Срещата на върха, която беше проведена докато Тръмп се бори с Covid-19, илюстрира значението на Майк Помпео за Белия дом. Държавният секретар, който е един от най-явните критици на Китайската комунистическа партия сред дипломатическото обкръжение на Тръмп, отмени планираните за тази седмица визити в Монголия и Южна Корея.

По думите на австралийския външен министър Марис Пейн "Четворката" вярва, че споровете в региона трябва се решават чрез върховенство на закона.

Австралия и Китай са обект на дипломатически пререкания, породени от подкрепата на Канбера за независимо разследване на произхода на коронавируса, докато индийските и китайските войски са на километри една от друга на спорната хималайска граница.

Срещата беше първото голямо дипломатическо събитие за Йошихиде Суга, който встъпи в длъжност преди по-малко от три седмици, въпреки недостигът му на външнополитически опит. Суга е изправен пред задачата да постигне баланс между най-големия търговски партньор - Китай и единствения му военен съюзник САЩ

Обединен фронт

Четиримата министри обсъдиха пандемията, регионалната ситуация и значението на единната Асоциация на страните от Югоизточна Азия, се посочва в изявление на японското външно министерство. Без наличието на съвместна декларация от срещата, нейната стойност е по-скоро символична, отколкото конкретна, въпреки че министрите се съгласиха да го направят ежегодно събитие за в бъдеще.

„Надяваме се, че съответните държави могат да помислят повече за общите интереси на регионалните страни и да допринесат за мир, стабилност и развитие в региона, вместо да полагат усилия да правят обратното“, гласи изявление китайското външно министерство в изявление преди срещата на върха в Токио.

Очаква се Индия да покани Австралия да участва в ежегодно военно морско учение, разширявайки тристранното събитие със САЩ и Япония, съобщиха през юли от Bloomberg News. Четиримата въшни министри проведоха първото си официално среща  преди около година в Ню Йорк, която тогава се разгледа като признак на нарастващо безпокойство от по-категоричната външна политика на Си Дзинпин

Срещата във вторник идва, след като търговските министри на Австралия, Индия и Япония се договориха миналия месец да започнат съвместна работа по постигане на устойчивост на веригата на доставки в региона. Малко преди това бяха публикувани доклади, посочващи, че трите държави се стремят да работят заедно за противодействие на търговското господство на Китайската народна република.