Забраната на САЩ за TikTok е временно блокирана. И…сега какво следва?

Интересно е дали ще бъде финализирана сделката с американските Oracle и Walmart за създаване на TikTok Global

19:50 | 6 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Bloomberg
Bloomberg

TikTok избегна забраната в САЩ през миналата седмица, когато федерален съдия реши, че Вашингтон все още не може да го блокира от магазините за приложения. Видео приложението все още е достъпно, но съдбата му в страната далеч не е сигурна.

Съдебното решение е само временно и може да бъде обжалвано от правителството на САЩ и в крайна сметка може да бъде отхвърлено. Също така това съдебно дело не е единственото нещо, което управлява бъдещето на TikTok, информира CNN Business.

Китайският собственик на TikTok, ByteDance, се надпреварва да сключи сделка с американските компании Oracle (ORCL) и Walmart (WMT), което може да е достатъчно, за да задоволи притесненията на администрацията на Тръмп относно приложението и да предотврати натиска на САЩ веднъж завинаги.

Как започна всичко това?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация атакуват TikTok от месеци заради връзките му с Китай. Те твърдят, че приложението представлява риск за националната сигурност, тъй като потребителските данни на американците, които то съхранява, могат да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Тези атаки достигнаха връхната си точка през август, когато Тръмп издаде изпълнителни заповеди, които ефективно ще забранят TikTok в САЩ. По-късно той каза, че забраната може да бъде избегната, ако приложението бъде купено от „много американска компания“.

Междувременно TikTok възрази срещу твърдението, че представлява риск за сигурността, заявявайки, че американските потребителски данни се съхраняват в щатите с резервно копие в Сингапур. Нежеланието на  администрацията на Тръмп да оттегли забраната накара TikTok да подаде иск срещу нея във федерален съд.

Какво се случи със забраната?

Забраната за възможността за изтегляне на TikTok от американски магазини за приложения първоначално трябваше да влезе в сила на 20 септември, според Министерството на търговията на САЩ.

Тази дата беше отложена със седмица до 27 септември, след като Тръмп привидно одобри споразумението с Oracle и Walmart. После влизането в сила на забраната бе отложено за неопределено време, след като федералният съдия Карл Никълс временно я блокира в отговор на правната процедура започната от TikTok.

Какво следва?

От Министерството на търговията на САЩ заявиха, че възнамеряват "енергично да защитават" заповедта си. Също така една от изпълнителните заповеди на Тръмп даде на TikTok срок до 12-и ноември да намери купувач от САЩ. От Министерството на търговията заявиха, че след тази дата на интернет доставчиците ще бъде забранено да пренасят трафика на приложението, като по този начин ще се спрат операциите на TikTok в САЩ.

Компанията има срок до 14-и октомври да подаде искане за временно блокиране на тези ограничения.

Какво се случва със сделката?

Споразумението с Oracle и Walmart все още е в процес на разработване. Двете фирми биха притежавали поне част от ново предприятие, наречено TikTok Global, което ще бъде със седалище в САЩ.

Но някои основни елементи на предложението обаче, все още остават неясни.

Тръмп заяви, че няма да одобри сделката, освен ако американците не контролират компанията. Това търсене предизвика объркване, тъй като първоначалното съобщение за връзката с Oracle и Walmart предполагаше, че ByteDance ще продължи да притежава мажоритарен дял от Tiktok. В дните след това, източник заяви пред CNN Business, че TikTok Global ще бъде частично собственост на международните и китайските инвеститори на ByteDance, но че самата ByteDance ще държи нула процента от компанията, която ще бъде създадена по сделката за управление на приложението извън Китай.

Ами Китай?

ByteDance кандидатства пред китайското правителство миналия месец за лиценз за износ на своята технология, което показва, че компанията се нуждае от някакво одобрение от Китай, преди разговорите по сделката да продължат.

Ролята на Китай при подписването на сделката обаче не е още много ясна. През август китайските регулатори въведоха нови правила, които регулират продажбата на определени видове технологии на чуждестранни купувачи. Експертите посочиха, че промяната вероятно ще изисква ByteDance да получи разрешение от правителството, преди да продаде TikTok на чужда компания.

ByteDance обаче заяви, че договореностите  със САЩ не включват трансфер на алгоритми и технологии. Сделката получи агресивен отпор и от китайските държавни медии, които през миналия месец насърчиха Пекин да я възпрепятства.

А WeChat?

Има още едно китайско приложение, което също е изправено пред натиск в САЩ.

Една от заповедите на Тръмп от август призоваваше за забрана на WeChat, а не само TikTok. Приложението, което е собственост на Tencent, е повсеместно разпространено в Китай и е широко разглеждано като еквивалент на обединение от Facebook, Paypal, LinkedIn и други платформи.

Федералният съдия Лоръл Бийлър временно блокира забраната за WeChat на 20 септември, след като тя беше оспорена в съда от група американски потребители на приложението. Съдията каза, че тези потребители са показали "сериозни въпроси" в твърдението си, че изпълнителната заповед нарушава правата на потребителите от Първа поправка.

Миналия петък от американското Министерство на правосъдието заявиха, че ще обжалват това решение, което може да разшири съдебните спорове за бъдещето на приложението.