TikTok поиска блокиране на заповедта за забрана на сваляне на приложението

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 24.09.2020

10:54 | 24 септември 2020
Обновен: 11:46 | 24 септември 2020
Автор: Николета Рилска

TikTok е призовала американски съдия да блокира заповедта на администрацията на Доналд Тръмп, която от неделя ще изисква Apple и Google да премахнат приложението за кратки видеа за нови сваляния. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

“Американските власти изразиха сериозна загриженост, че личните данни на около 100 млн. американци, които използват приложението, се предават на правителството на Комунистическата партия в Китай”, посочи Кирилова.

Тя отбеляза, че в събота Министерството на търговията обяви едноседмично забавяне на заповедта за TikTok, а като причина посочи „скорошните положителни развития“ в преговорите за съдбата на американските ѝ операции.

“TikTok твърди, че ограниченията „не са мотивирани от истинска загриженост за националната сигурност, а по-скоро от политически съображения, свързани с предстоящите избори“.

“В понеделник китайският собственик на TikTok – ByteDance, обясни, че ще притежава 80% от TikTok Global, новосъздадена американска компания, която ще държи повечето от операциите на фирмата по света”, каза още редакторът. 

Тя припомни, че Oracle и Walmart вече постигнаха споразумение да вземат дялове от TikTok, съответно от 12,5% и 7,5%. 

“В понеделник Oracle коментира, че собствеността на ByteDance в TikTok ще бъде разпределена на инвеститорите в ByteDance, както и че базираната в Пекин фирма няма да има дял в TikTok Global”, добави Кирилова.

Вижте целия коментар във видео материала. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.