Какво предвижда сделката между TikTok и Oracle?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 21.09.2020

11:09 | 21 септември 2020
Обновен: 13:04 | 21 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

След седмици на заплахи срещу Tiktok президентът на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил с „концепцията” на сделката, договорена наскоро между Oracle, търговецът на дребно Walmart и базираната в Пекин компания майка Bytedance. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Предвижда се Oracle да държи 12,5% дял в новосъздадената компания Tiktok Global, която трябва да е базирана в САЩ. Walmart ще получи 7,5%, а останалите 80 процента ще останат в Bytedance". 

По думите му не е известно как и под каква форма американските корпорации ще платят за акциите. 

"Bytedance наскоро беше оценена на 140 милиарда долара от продажби на дялове, но компанията управлява и други успешни приложения в Китай. Целият бизнес на Tiktok в САЩ се оценяваше на диапазона между 20 до 30 млрд. долара през последните няколко седмици. Планът да се отдели само американският бизнес от останалата част от платформата и да се продаде той, явно е изоставен. Новата структура се отнася и за Европа, където Tiktok, както и в САЩ, има около 100 милиона активни потребители месечно". 

Попов посочи, че Oracle ще бъде „доставчикът на защитен облак“ на Tiktok и ще хоства видеоклиповете с танци, скици и караоке, които стотици милиони потребители на Tiktok качват на платформата всеки ден. Той припомни, че през май 2019 г. Tiktok подписа договор за облачни услуги с Google за 800 милиона долара, но Oracle все още не е заявил дали този договор ще бъде прекратен и ще възникне основание за плащане на неустойка.

"Като нов доставчик на облачни услуги Oracle трябва да гарантира, че китайската държава няма да има достъп до данните на потребителите на Tiktok. Американското правителство бе оправдало действието си срещу Tiktok именно с това обвинение. Няма конкретни доказателства за това, Bytedance винаги е отричал твърденията".

Попов коментира и китайската технологична компания WeChat, която в допълнение към Tiktok, също може временно да въздъхне с облекчение, тъй като през уикенда съдия от Калифорния не позволи китайското приложение да изчезне от платформите за изтегляния в САЩ.

"Федерален съдия в Калифорния временно блокира изпълнителната заповед на администрацията на  президента Доналд Тръмп, с която ограничава използването от  американците на WeChat, като по този начин защити искане на потребители на популярното китайско приложение за съобщения и електронна търговия". 

Целия коментар вижте във видеото.