SMIC: САЩ налагат износни рестрикции на доставчиците ни

Компанията оценява въздействието на ограниченията, става ясно от информация, публикувана на сайта ѝ

18:12 | 4 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-големият китайски производител на чипове заяви, че нейните американски доставчици са получили писма, в които се посочва, че подлежат на допълнителни износни ограничения, съобщава Bloomberg. 

Semiconductor Manufacturing International Corp. оценява въздействието на ограниченията за износ на Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) на САЩ върху своите бизнес и операции, посочи компанията в изявление в неделя. Тя добави, че подобна мярка може да има “неблагоприятни материални ефекти” върху производството и операциите ѝ. 

Новините за износните ограничения към SMIC бяха оповестени миналата седмица, което доведе до поевтиняването на акциите на компанията до 4-месечно дъно на борсата в Хонконг в понеделник. 

Дружеството не е включено в т.нар. списък на американските субекти, което означава, че ограниченията все още не са толкова строги, колкото наложените на китайската Huawei Technologies. САЩ заявиха, че обмислят по-сериозен „черен“ списък, който би повлиял на износа на повече компании, писа по-рано Investor.bg.

Решението за SMIC е компромис между Министерството на отбраната и търговията и умерените в администрацията на Тръмп, според запознат източник на Bloomberg.

SMIC не е получила официално известие за санкциите, няма връзка с китайските въоръжени сили и не произвежда стоки за военни крайни потребители или употреба, казва се в съобщение по имейл от базираната в Шанхай компания.

Ограниченията срещу SMIC внасят допълнително напрежение между двете най-мощни страни в света. САЩ и Китай се сблъскват  заради търговията, интелектуалната собственост, пандемията и националната сигурност, включително новия закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг.

Китайското външно министерство заяви на брифинг в началото на миналата седмица, че „ще продължи да предприема необходимите мерки за защита на законните права и интереси на китайския бизнес”.