Веригата на доставки на Huawei е станала обект на атака

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 23.09.2020

10:47 | 23 септември 2020
Обновен: 11:49 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Верията на доставки на Huawei Technologies е била “атакувана” според изявление на ротационния председател на компанията Гуо Пин, който посочи, че компанията ще направи всичко възможно, за да я защити в бъдеще. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Гуо направи коментара си по време на годишното събитие на Huawei в Шанхай, като не разкри подробности за въпросната атака”, посочи Кирилова. 

“Компанията е изправена пред засилващ се натиск от страна на САЩ, които миналия месец допълнително затегнаха рестрикциите си, за да ограничат достъпа на Huawei до чипове”.

“През август Ричард Ю, главният изпълнителен директор на звеното за потребителска електроника на Huawei, заяви, че от 15 септември компанията ще прекрати производството на най-развитите си чипове от линията Kirin”, припомни редакторът.

Тя поясни, че това са чиповете, които се ползват във високия клас смартфони на Huawei. 

“Компанията държеше на склад чипове от различни доставчици още преди въвеждането на ограниченията. Анализатори очакват, че текущите наличности на чиповете Kirin ще свършат през следващата година”, отбеляза Кирилова.

Тя добави, че американските рестрикции все пак позволяват на компаниите да кандидатстват за получаване на лиценз от властите в САЩ, за да продължат да доставят до Huawei. “Някои фирми вече са се опитали получат такъв документ”, каза още Кирилова.

Целия коментар вижте във видеото. 
Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg