Канада блокира Huawei от мрежата си

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 26.08.2020

11:09 | 26 август 2020
Обновен: 11:09 | 26 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Канада е единственият член на разузнавателната мрежа "Пет очи", която формално не беше блокирала Huawei от 5G мрежата си, но в крайна сметка го направи, като отложи решението достатъчно дълго, че да принуди телекомуникационните компании да изключат китайския производител на оборудване, заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Стратегията позволява на Канада да не взема страна в спора между Китай и САЩ, в центъра на който стои Huawei Technologies".

"Канада и съюзниците ѝ от "Пет очи" – Великобритания, Нова Зеландия и Австралия, са под натиск от петата страна членка, САЩ, да игнорират Huawei заради притеснения за сигурността", коментира още редакторът.

"5G мрежите предлагат скорост на пренос на данните до 50-100 пъти по-бърза от тази при 4G мрежите и се очаква да стоят зад всичко – от телемедицината и операциите от дистанция до самоуправляващите се коли".

Кирилова отбеляза, че от две години Канада обмисля дали да изключи оборудването на фирмата от основните части на следващото си поколение мрежи.

Очаквайте видео материал с целия технологичен коментар.