Европейските производители на чипове са уязвими заради натиска на САЩ срещу Huawei

Компоненти на водещи европейските компании за чипове се използват за производството на смартфони на Huawei

19:00 | 27 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските производители на полупроводници ще понесат удар от затягащите се рестрикции върху Huawei, пише Bloomberg в свой анализ.

Министерството на търговията на САЩ обяви преди седмица, че ще изисква чуждестранните компании първо да получат лиценз, ако искат да доставят на Huawei продукти, базирани на американска технология.

Още по темата

Канада блокира Huawei от мрежата си

Част от компонентите, които се произвеждат от европейските компании за чипове като STMicroelectronics NV и AMS AG, се използват за производството на смартфони на Huawei. Производството на тези устройства вероятно ще бъде ограничено, ако за останалите компоненти се използват американски части или интелектуална собственост.

„Ако Huawei не може да намери други части за смартфоните си, тогава може да очакваме, че STMicro ще претърпи спад от до 6% на приходите си“, прогнозират от консултантската компания Liberum.

Всъщност Европейският съюз попада точно между ескалиращото напрежение между САЩ и Китай, като страните членки на блока са принудени да балансират между връзките си с важен партньор за сигурността и глобален търговски партньор. Великобритания вече взе решение да забрани на Huawei да участва в бъдещата безжична инфраструктура на страната след силен натиск от страна на Вашингтон.

Към момента действията на САЩ не са довели до големи загуби по отношение на продажбите на смартфони на Huawei. Възстановяването на китайската икономика помогна на компанията да увеличи дела си на световния пазар, който се сви в началото на пандемията от коронавирус.

Базираната в Австрия AMS не се нуждае от американски софтуер или оборудване, за да произвежда своите продукти, сред които са компоненти за 3D сензор. „Въпреки това рестрикциите на Вашингтон ще продължат да оказват влияние, ако Huawei не може да доставя смартфони“, обяснява анализаторът в JPMorgan Сандийп Дешпанд.