Total: Търсенето на петрол ще достигне пик през 2030 г.

Перспективите са подобрени за други основни продукти на компанията

20:48 | 29 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: George Osodi/Bloomberg
Снимка: George Osodi/Bloomberg

Total се присъединява към множеството петролни компании, които очакват пик в индустрията през идното десетилетие, като посочи, че ръстът на търсенето ще приключи около 2030 г., съобщава Bloomberg. 

Въпреки че анализите на френския енергиен гигант са по-консервативни спрямо тези на BP, която по-рано този месец заяви, че ерата на растеж на петролните пазари е вече приключила, те се добавят към прогнозите на ръководители на компании и инвеститори, които предвиждат големи промени в индустрията. 

Енергийното потребление се повишава във всички сценарии, разглеждани в доклада на Total, който беше публикуван във вторник, но по-голямата част от ръста ще бъде задоволен от нисковъглеродна енергия. Електричеството ще генерира между 30 и 40-процентен дял от общото потребление през 2050 г. спрямо 20-процентния дял днес, смята компанията. 

Перспективите са подобрени за други основни продукти на Total, като природния газ, който се очаква да играе ключова роля на енергийните пазари в идните десетилетия. 

Total и нейните европейски конкуренти засилват инвестициите си в чиста енергия, включително в соларната и вятърната, в технологии за батерии и мрежи от зарядни станции за електромобили. Въпреки че инвеститорите в BP и Royal Dutch Shell изглеждат скептични по отношение на прехода, главно след големите понижения на дивидентите по-рано тази година, Total за момента успява да избегне големите предизвикателства.