Принц Чарлз представи план от шест точки за борба с глобалното затопляне

Той стартира и уеб платформа за късометражни филми с решения за изменението на климата

12:21 | 25 септември 2020
Обновен: 12:21 | 25 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Принц Чарлз. Снимка: Pierre Emmanuel Deletree/SIPA/Bloomberg
Принц Чарлз. Снимка: Pierre Emmanuel Deletree/SIPA/Bloomberg

Принцът на Уелс представи шестстепенен „план, подобен на Маршал“, целящ да даде на света по-добра основа за борба с глобалното затопляне, предава Bloomberg. 

Принц Чарлз предупреди, че разгръщащата се извънредна ситуация с климата скоро ще надмине ефекта на пандемията от Covid-19. В четвъртък той представи предложението си за справяне с кризата.

Първо, той призова националните лидери и бизнеса да приемат цената, която трябва да се плати заради въглерода и да прекратят „погрешните“ субсидии за изкопаеми горива. 

Принцът също така призова за разширяване на технологията за улавяне и съхранение на въглерод, разширяване на глобалния пазар за намаляване на въглеродния отпечатък и създаване на пазар на екосистемни услуги, който би дал по-голяма стойност на опазването на природата. И накрая, той се застъпи за устойчиво градско развитие, което защитава околната среда.

„Тъй като импулсът и амбицията се натрупват, трябва да се съсредоточим върху решенията и да започнем да работим за тяхното прилагане в реалния свят“, каза принцът по време на Срещата на върха за устойчиво развитие на Световния икономически форум в четвъртък.

Принц Чарлз отдавна отстоява теми, свързани с екологичните проблеми, като от време на време това предизвиква критики, че членовете на кралското семейство трябва да стоят далеч от политическите въпроси. 

Планът до голяма степен ще бъде осъществен от друга инициатива, която той стартира по-рано тази година със Световния икономически форум - Инициативата за устойчив пазар, която представлява план от 10 точки за ускорено преминаване към екологични пазари. 

Тези усилия създадоха Съвет за устойчиви пазари, обединяващ лидери от правителството и индустрията, които биха били от ключово значение за изпълнението на стъпките на така наречения план "Маршал" на принц Чарлз - препратка към програмата на САЩ, която помага за възстановяването на Западна Европа след Втората световна война. 

Принцът стартира и уеб платформа за късометражни филми, фокусирани върху решенията за изменението на климата - RE: TV. 

Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на Bank of America, която спонсорира Re: TV, заяви, че новата уеб платформа ще играе демократизираща роля, като помага на хората да разберат по-добре наличните решения за справяне с изменението на климата.

По-рано този месец Facebook стартира „информационен център за климата”, който се опитва да спре разпространението на подвеждащи публикации в социалните медии, които отхвърлят установените факти.