Си Дзинпин: Китай ще стане климатично неутрална страна до 2060 г.

Китайският президент обяви мащабен план за затягане на целите за намаляване на емисиите

09:30 | 23 септември 2020
Обновен: 09:54 | 23 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Китай обяви плановете си да стане климатично неутрална страна до 2060 г., затягайки целта си за намаляване на парниковите газове. Плановете на президента Си Дзинпин обвхащат увеличение на разходите на китайското правителството за зелени технологии през следващите пет години, съобщава Bloomberg. 

По време на виртуалното Общо събрание на ООН във вторник президентът Си Дзинпин повтори целта си емисиите на Китай да достигнат своя пик преди 2030 г. и призова всички държави да работят заедно за по-екологично икономическо възстановяване от пандемията Covid-19. 

Въпреки че китайският държавен глава не сподели подробности около мащабния "зелен" план, намеренията на Си предполагат, че емисиите на Китай ще трябва рязко да спаднат, за да достигнат нулева стойност за по-малко от 30 години, след като достигнат връхна точка през 2030 г.

„Човечеството вече не може да си позволи да игнорира многократните предупреждения на природата и да тръгне по утъпкания път на извличане на ресурси, без да инвестира в опазване на околната среда; да се стреми към развитие за сметка на екологията и да експлоатира ресурси без възстановяване“, заяви Си Дзинпин в речта си по време Общото събрание на ООН.

Заявката на президента Дзинпин показва, че Китай, най-населената страна в света и най-големият потребител на енергия, е готова да поеме по-голяма отговорност за справяне с изменението на климата. Амбициите на Китай са в директен контраст с решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение, което призовава за глобалното ограничаване на емисиите от изкопаеми горива. 

Китай произвежда

Китай произвежда повече парникови газове спрямо Европа и САЩ. Графика: Bloomberg

Китайският президент не изложи допълнителна информация за това как ще се развиват обещанията на Китай по Парижкото споразумение. По неговите думи обаче следващият петгодишен план на правителството ще бъде фокусиран в ускоряването на разпространението на чиста енергия.

Планът за 2021-2025 г., който трябва да бъде публикуван през март догодина, ще се стреми да балансира икономическия растеж, подхранван от въглищата, с необходимостта да се ограничат нивата на замърсители в атмосферата. 

Правителството се опитва да ограничи използването на най-вредните за атмосферата изкопаеми горива през последните години, като същевременно увеличава производството на възобновяема енергия. В резултат на това Пекин е напът да изпълни обещанието си емисиите в енергийния сектор да достигнат пика си до 2030 г., сочат данни на BloombergNEF.

„Въпреки че в момента подробностите са оскъдни, това изглежда като много важна стъпка напред“, коментира Ричард Блек, директор на Звеното за енергийно и климатично разузнаване, базирано във Великобритания. Ричард Блек коментира, че Китай е не само най-големият замърсител в света, но и държавата с най-големи инвестиции в енергията.

Постигането на нулеви вългеродни емисии ще изисква огромни инвестиции. Според оценка, публикувана тази седмица от анализатори в Sanford C. Bernstein & Co., страната ще трябва да похарчи 5,5 трилиона долара или около 180 милиарда долара годишно, за да постигне тази цел до 2050 г. Това ще изисква драстично намаляване на използването на изкопаеми горива и увеличаване на разходи за най-модерни технологии, за да бъдат компенсирани оставащите емисии, включително улавяне на въглерод.

Европейският съюз настоява емисиите на парникови газове в Китай да достигнат своя пик до 2025 г., вместо зададената цел до 2030 г. Блокът също така призовава Китай да спре да строежа въглищни електроцентрали в страната и тяхното им финансиране в чужбина.

„Преди шест години тайната сделка за климата между САЩ и Китай се оказа приятна изненада за света“, заяви Ли Шуо, старши служител по климатичната политика в Greenpeace, Източна Азия. По думите на Ли Шуо обещанието на Си Дзинпин е смел дипломатически ход, който демонстрира ясна политическа воля и максимално желание да противопостави климатичната позиция  на САЩ.

Си Дзинпин призова „всички държави да се стремят към иновативно, координирано, зелено и отворено развитие за всички; да се възползват от историческите възможности, предложени от новия цикъл на технологическата революция и индустриалната трансформация; да постигнат зелено възстановяване на световната икономика в ерата след Covid-19 и по този начин да се създаде мощна сила, движеща устойчивото развитие".