ЕК предлага мащабно икономическо преструктуриране с нова климатична цел

Председателят на институцията предложи увеличение на целите за въглеродни емисии по Зелената сделка от 40% на 55% до 2030 г.

11:43 | 16 септември 2020
Обновен: 12:05 | 16 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се засилят целите за намаляване на въглеродните емисии.  Ходът ще намали индустриалното замърсяване и ще стимулира зеленото икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg.

27-членният блок трябва да затегне целта си за намаляване на емисиите до най-малко 55% до 2030 г., заяви председателят Урсула фон дер Лайен пред членовете на Европейския парламент в ключова политическа реч в сряда. Настоящата цел, договорена само преди шест години, е намаляване с 40% спрямо нивата от 1990 г.

„Признавам, че това увеличение от 40% на 55% е прекалено много за някои и недостатъчно за други“, каза фон дер Лайен. „Но нашата оценка на въздействието ясно показва, че нашата икономика и индустрия могат да се справят с това“, добави тя. 

Фон дер Лайен се стреми да пренасочи дългосрочните цели на блока, след като приоритетите на председателя бяха коренно различни през първите й шест месеца на управление. Пандемията предостави на 61-годишната германка шанс да ускори плановете си да изгради Европейска зелена сделка като двигател на икономическото възстановяване, докато правителствата мобилизират безпрецедентни публични разходи за възстановяване.

Според новата цел за климата за 2030 г. европейските производители на автомобили ще трябва да се съобразят с нови по-строги стандарти за замърсяване, които могат да доведат до пълно премахване на двигателите с вътрешно горене. 

Енергията ще става прогресивно по-чиста, с допълнителни 350 милиарда евро (415 милиарда долара) годишно, необходими за инвестиции в производство и инфраструктура, според проектодокумент, видян от Bloomberg News.

По-амбициозната цел за климата за 2030 г. вероятно ще получи широка подкрепа от националните правителства и Европейския парламент.

Ако бъде одобрена от националните правителства и Европейския парламент, новата цел ще изисква сградите да станат по-енергийно ефективни и компаниите ще бъдат изправени пред по-строги ограничения върху въглеродния пазар на ЕС - най-големият в света.

Предложението е допълнение към ключов закон за климата, който ще бъде правна основа на Европейския екологичен договор - обширна стратегия за Европа за нулиране на парниковите газове до 2050 г.

Над от една трета от спасителния пакет на ЕС в общ размер на 750 милиарда евро (890 милиарда щатски долара) ще бъде изразходвана за действия, свързани със Зелената сделка, каза фон дер Лайен. За финансирането на проекта Комисията иска да набере 225 милиарда евро чрез зелени облигации на финансовите пазари.