Регулаторите в Европа искат да намалят емисиите, но потребителите искат SUV модели

Автомобилните производители на Стария континент срещат все повече трудности при намаляването на вредните емисии

07:45 | 25 септември 2020
Обновен: 08:00 | 25 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските автомобилни производители имат проблем със SUV моделите - те продават твърде много от тях, пише The Wall Street Journal. 

Според изискванията на Европейския съюз, приети през 2009 г., за борба с климатичните промени, автомобилните производители в Европа трябва да намалят средните си емисии на въглероден диоксид за своя автопарк с 95 грама на километър тази година, като в противен случай ще бъдат санкционирани. Това обаче става все по-трудно за автопроизводителите заради отслабения апетит към дизелови коли, които имат относително по-малко емисии на въглероден диоксид, недостига на електрически превозни средства и ръста в търсенето на SUV модели. 

“SUV моделите са полезни в подкрепа увеличаването на продажбите и рентабилността на автомобилните производители”, посочва Фелипе Мунос, анализатор на Jato Dynamics. “Техните високи емисии обаче значат, че автомобилните производители се нуждаят от нови идеи, за да отговорят на изискванията на ЕС”, добавя той. 

На най-големите пазари в Европа делът на SUV моделите от общите продажби на нови коли достига 50%. 

В сряда губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм подписа заповед, която цели да забрани продажбите на нови пътнически автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2035 г. 

Междувременно европейските регулатори започнаха да намаляват емисиите на парникови газове от автомобилите около десетилетие по-рано. Тяхната първа цел беше за 130 грама на километър до 2015 г. и понижение до 95 грама на километър до 2020 г. От следващата година ограниченията ще влязат в сила за всички нови коли, продавани в Европа. 

Това принуждава компаниите да адаптират предложенията си. Производителите на луксозни седани като Daimler и BMW разшириха автопарковете си, за да включат и по-малки автомобили. 

Потребителските вкусове обаче се движат в противоположна посока, насочвайки се към SUV моделите, който отделят значително повече въглероден диоксид спрямо по-малките коли. Това доведе до увеличаване на емисиите от автомобили от 2017 г. насам. Сега, на фона на наближаващия краен срок за европейските цели, автопроизводителите все още са далеч от тях. 

В първите години от усилията на Европа да намали емисиите производителите можеха да разчитат на нарастващата ефективност на двигателите, както и на регулаторни изключения и вратички. Но тъй като целта стана по-взискателна, натискът за разработване на нови технологии, особено по отношение на електрическите превозни средства и хибриди, се повишава.

В Европа, основно в Германия, производителите залагат на дизела, който отделя по-малко емисии от бензина. Но след като Volkswagen беше обвинен в измама и плати тежки глоби, потребителите обърнаха гръб на тази технология. 

Липсата на достъпни електромобили в същото време значи, че много купувачи се насочват към коли с бензинови двигатели. Продажбите на електрически превозни средства нарастват, но остават малка част от европейския пазар. 

“Ако сте производители на луксозни автомобили, това предизвикателство е по-голямо”, заяви главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус пред репортери по-рано този месец. 

В края на първите шест месеца на тази година Peugeot е единствената компания, която вече е изпълнила целите, според Международния съвет за чист транспорт. Освен ако Volkswagen не намали разликата, тя е изправена пред потенциални глоби от 3,5 милиарда евро, - близо 1,5% от глобалните ѝ приходи за 2019 г. Daimler може да получи глоба до 1,4 милиарда евро.

Междувременно Европейската комисия засилва борбата си с климатичните промени. Миналата седмица председателят ѝ Урсула фон дер Лайен заяви, че изпълнителният орган на ЕС ще предложи намаляване на тавана за емисиите на въглероден диоксид от 59,4 грама на километър до 2030 г. на 47,5 грама на километър. 

“Единственият начин индустрията да постигне новите цели за 2030 г. ще е напълно електрическите превозни средства да генерират поне 60-процентен дял от общите продажби на автомоби”, заяви президентът на Асоциацията на автомобилната индустрия Хилдегард Мюлер.