Краят на една ера наближава: Kалифорния забранява продажбата на бензинови автомобили след 2035 г.

Първият американски щат, който налага подобна забрана, поставя началото на състезанието за автомобилна електрификация

14:58 | 24 септември 2020
Обновен: 17:17 | 24 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Калифорния току-що хвърли поглед към бъдеще, което преди няколко години беше немислимо - автокъщи, предлагащи нищо друго, освен коли с нулеви емисии, пише Bloomberg.

В сряда губернаторът Гавин Нюсъм нареди на регулаторите да започнат постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене и да забранят продажбата на всички нови бензинови автомобили след 2035 г. С това Калифорния става първият американски щат, който налага подобна забрана, нанасяща най-големия удар досега върху производителите на автомобили, които така или иначе са под натиск да се откажат от изкопаемите горива и да създадат ново поколение електрически превозни средства.

'Златният щат'

 "Златният щат" съставлява около 15% от всички продажби на двигатели с вътрешно горене в САЩ. Графика: Bloomberg

Докато към този момент автомобилната индустрията е зависима главно от продажбите на бензинови спортни автомобили и пикапи, които допринасят за по-голямата част от приходите, това не възпрепятства традиционните автомобилни производители да инвестират милиарди долари в електрификация и да дебютират с нови електромодели.

„Надпреварата за елетрификацията отдавна започна“, коментира Мери Никълс, председател на влиятелния Съвет за въздушни ресурси в Калифорния, който регулира емисиите на всичко - от петролните рафинерии до електроцентралите и автомобилите.

Съобщението на губернатора Нюсъм е част от глобалния фокус през тази седмица за борбата срещу изменението на климата. Мерките идват по-малко от ден, след като Китай се ангажира да стане въглеродно неутралена страна до 2060 г.

Калифорния се присъединява към повече от двайсет други държави, включително Великобритания, Франция и Канада, които постепенно са започнали също да премахват двигателите с вътрешно горене, показват данни на BloombergNEF, като Обединеното кралство обмисля дали да прокара подобна забрана до 2035 г.

Амбициите на Калифорния ще допринесат за огромен тласък на автомобилната индустрия. По-малко от 8% от новите превозни средства, регистрирани в Калифорния през първата половина на годината, са електрически. BNEF прогнозира, че през 2035 г. около половината от продажбите на пътнически превозни средства в САЩ ще бъдат електрически и хибридни автомобили. 

Стремеж за промяна

Целта е „агресивна“, но има потенциал да ускори на внедряването на електромобилите сред производители, коментира Стефани Бринли, главен автомобилен анализатор в IHS Markit.

„Ако това наистина се случи, ще създаде причина и тласък за по-бърза промяната“, каза още Бринли. 

Наребата на Нюсъм, подписана на капака на предстоящия електрически Ford Mustang Mach-E, неизбежно ще даде тон за останалите щати в цяла Америка.

Освен, че Калифорния е най-големият автомобилен пазар в САЩ, щатът е и един от най-големите потребители на бензин в страната и вторият по големина пазар за електромобили в света след Китай. Силата на транспортна политика на Калифорния винаги е зависела от факта, че автомобилните производители, други щати съмишленици и често цялата страна, са склонни да следват примера, който дава щата.

Забраната е „отровна целувка за бензина и петрола, тъй като Калифорния има способността да утвърджава тенденции“, коментира Патрик ДеХаан от компанията GasBuddy.

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния, заяви: "Изправени сме пред климатична криза. Нуждаем се от смели действия. Калифорния отменя двигателя с вътрешно горене. До 2035 г. всяка нова кола, продавана в Калифорния, ще бъде превозно средство без емисии. Автомобилите не трябва да причиняват на децата ни астма, да влошават горските пожари и да причиняват топене на ледниците и покачване на морското равнище.

Остават ключови въпроси, включително дали Калифорния ще разреши продажбите на хибридни автомобили (продажбите на употребявани бензивнови автомобили ще бъде разрешено), и дали останалата част от САЩ действително ще се присъедини към подобна политика, което до голяма степен зависи от предстоящите президентски избори. Докато администрацията на Тръмп се бори агресивно с усилията на Калифорния да затегне зелената си политика, номинираният за президент от Демократическата партия Джо Байдън се застъпи за широкото приемане на електрически автомобили и национална мрежа за зареждане, която да ги захранва.

Съществува и въпросът за прилагането на разпоредбата - постепенното спиране на използването на автомобили с двигателите с вътрешно горене в други части по света не е било особено ефективно. Изпълнителната заповед на калифорнийския губернатор не посочва точно как щатът ще се погрижи да се продават само автомобили с нулеви емисии.

Навлизането на

Навлизането на електромобили в пазара в Калифорния се увеличава, но все с бавни темпове. Графика: Bloomberg

И все пак 'Златният щат' отдавна е застъпник на хибридните и електрическите автомобили, задвижвани от батерии и горивни клетки, чиито агресивни цели продължават да подтикват автомобилните производители да се съобразяват с теази тенденция. Програмата за нулеви емисии (ZEV), която изисква от производителите да продават електрически автомобили и камиони, е приета от няколко щата, включително Ню Йорк, Ню Джърси и Орегон.

Регламентът ZEV позволява на местни компании, като базираната в Пало Алто Tesla, да печелят приходи, продавайки емисионни кредити на автомобилни производители, които не могат да изпълнят мандата по регламента. И докато 2035 г. отдавна е цел на Калифорния да достигне нулеви емисии, губернаторът официализира тази цел, след като горещите вълни причиниха мащабни горски пожари и замърисиха въздуха в голяма част от Западно крайбрежие 

Джим Фарли, главен оперативен директор на Ford, коментира: "Ford е горда, че е единствената американска компания, която застава редом с Калифорния в борбата за редуциране на парниковите емисии. Ние искаме да оставим по-добър свят за следващото поколение."

Крайният срок до 2035 г. „дава на всеки, който работи в транспорта - включително доставчици на гориво, проектанти, производители и мениджъри на автопарка - истинска цел, за която трябва да работим“, коментира Мери Никълс от IHS Markit.

Преходни години

Никълс заяви, че следващите 15 години ще бъдат преходни, тъй като автомобилните производители ще започнат да предлагат повече автомобили, потребителското поведение ще се промени и цената на батериите ще поевтинее.

„Това е световно състезание за произвеждане на по-евтини и по-ефективни батерии“, коментира Mери Никълс

Не всички са доволни от мерките обаче. Остават въпроси относно инфраструктурата за зареждане и как потребителите с ниски доходи ще могат да си позволят електрически превозни средства. Всяка година в Калифорния се продават приблизително два милиона нови леки автомобили, а за Калифорнийската асоциация на автокъщите съществуват неясноти как ще бъде спазвана директивата.

Загрижени търговци

„Забраната на нови превозни средства в разрез със ZEV и ограничаването на избора, дори след 15 години, е значително по-трудно, отколкото стремежът към постигане на целите, заложени от губернатора“, коментира Брайън Маас от Калифорнийската асоциация на автокъщите. По думите на Брайън Маас въпреки наличето на подкрепа от страна на Асоциацията в борбата с изменението на климата, същестуват много въпроси и фактори, които трябва да бъдат обмислени внимателно.“

Изпълнителната заповед на Нюсъм ще възложи на Съвета за въздушни ресурси в Калифорния да изготви юридическата рамка. Не е изключена възможността да бъде оставено пространство за промяна по отношение на постигането на целта на щата. В миналото въздушният борд е правил подобни промени, когато беше ясно, че пазарът и технологията не могат да отговарят на правилата.