Проучване: Българите карат най-старите автомобили в Европа

Най-евтино е горивото за жителите на Централна и Източна Европа, но те получават много по-ниски заплати, става ясно от проучването

13:24 | 12 август 2020
Обновен: 13:26 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Българите карат най-старите автомобили в Европа и могат да си позволят кратки пътувания. Швейцарец със своето дневно възнаграждение може да измине с автомобил повече от 3400 км. Българинът – 523. В България на пътищата човек загива 4,5 пъти по-често отколкото в Норвегия. Това показват данни от проучване на експерти на rankomat.pl, съобщава Investor.bg.

„През лятото на 2020 г. сме принудени да се оттеглим от традиционния обществен транспорт. Европейците ще седнат в леките си автомобили. Колко ще струва пътуването с лек автомобил? Това зависи. Цената на горивото в европейските държави значително се различава. Цената на горивото в България е само 60% от цената на горивото в Монако. Но, когато сравним нивото на възнагражденията се оказва, че жителите на Монако, въпреки високите цени на горивото, ще изминат много по-голямо разстояние при зареждане на гориво за дневното си възнаграждение“, пише още в доклада.

Според данните най-евтино е горивото за жителите на Централна и Източна Европа. Те обаче също така имат много по-ниско възнаграждение. Жителите на най-богатата страна Монако печелят дневно 21 пъти повече отколкото среден български жител.

Българинът печели средно 10 пъти по-малко от шведа и 2 пъти по-малко от жител на Чехия.
Диспропорциите в разстоянието, което ще изминат жителите на отделните държави за ежедневното си възнаграждение, са огромни, твърдят експертите. Средните дневни приходи на българина ще му позволят да купи гориво (на местни цени) за изминаване на 523 км. Холандецът ще измине 3 пъти по-дълъг път - 1680 км. Жителят на Монако ще тръгне наистина за дълго пътуване - 6850 км.

С гориво, закупено с ежедневни приходи българин ще стигне недалче от Тирана, но  жителят на Монако ще достигне до далечния Джиджига  в Етиопия.

„Жителите на Люксембург и Великобритания имат най-младия парк от леки автомобили в Европа, дори швейцарците карат статистически по-стари автомобили. В Централна и Източна Европа все още се движат много стари превозни средства. Срамният рекорд е на България. Тук средният статистически автомобил е на повече от 20 години“, пише в доклада. 

Най-високата смъртност на милион жители се наблюдава в Румъния - 96 смъртни случая на 1 милион жители, докато най-безопасно е на пътя в Норвегия (20 смъртни случая/1 милион жители). Българският резултат не е много по-добър от румънския (90 смъртни случая/1 милион жители).

Що се отнася до предпочитанията за пътуване на жителите на Европейския съюз, по-голямата част от пътуванията са вътрешни пътувания. Само 29,5% от всички пътувания са пътувания в чужбина.
Страните, в които по-голямата част от пътуванията на техните жители са в чужбина, са Белгия, Люксембург, Малта и Словения.

Още подобни новини четете в Investor.bg.