Пандемията опустоши печалбите на автомобилните гиганти в Европа

Volkswagen и Renault отчетоха загуби за второто тримесечие

17:19 | 30 юли 2020
Обновен: 18:20 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Volkswagen намали дивидентите си в четвъртък, след като регистрира нетна загуба за второто тримесечие, но продажбите на най-големия автомобилен производител в света сигнализират, че възстановяването вече е започнало на пазарите от Западна Европа до САЩ, пише The Wall Street Journal. 

Volkswagen записа нетна загуба от 1,61 милиарда евро (1,9 милиарда долара) през второто тримесечие, приключващо на 30 юни, в сравнение с нетна печалба от 3,96 милиарда евро за същия период година по-рано. Приходите на компанията се понижават с 37% от 65,19 милиарда евро до 41,08 милиарда евро, тъй като продажбите ѝ се свиват в целия свят заради икономическия удар от коронавируса и мерките за овладяване на пандемията. 

“Първата половина на 2020 г. беше една от най-предизвикателните в историята на нашата компания заради коронавирусната пандемия”, заяви главният финансов директор на германския производител Франк Уитър. 

Коронавирусната криза натежа на пазарите на автомобили по света, които вече се сблъскваха с предизвикателства преди пандемията. 

Renault отчете нетна загуба от 7,29 милиарда евро в четвъртък за първата половина на годината, като френският производител е уязвим на ефектите от пандемията и на случващото се с неговия партньор Nissan Motor.

Спадът е над двоен спрямо загубата, която Renault отчете през 2009 г. по време на предишната финансова криза. Също така той надвишава очакванията на анализаторите за загуба от 4,49 милиарда евро и доведе до поевтиняването на акциите на компанията с над 5% преди обяд в Париж. 

Nissan допринася за 4,82 милиарда евро от загубата на Renault за периода, тъй като френската компания има 43,4-процентен дял в японския производител като част от глобалния автомобилен алианс, който включва и Mitsubishi Motors.

Volkswagen заяви, че заради влиянието на пандемията и трудностите при прогнозирането на бъдещите резултати компанията ще предложи на акционерите по-ниски дивиденти за 2019 г.

Германският автомобилен производител обаче предложи по-оптимистична прогноза за втората половина на годината. 

През май основно продажбите в Китай показваха признаци на възстановяване, докато тези в САЩ и Европа продължаваха да се свиват рязко. Volkswagen заяви, че отчита възстановяване на търсенето на автомобили на пазарите от Западна Европа до САЩ през юни и юли, въпреки че все още остават на червена територия. 

През юни доставките на автомобили в Западна Европа все още бяха по-ниски с 30%, но това все пак е по-добро представяне спрямо 57-процентният спад от май, посочиха представители на Volkswagen. За юли автомобилният производител очаква едноцифрен спад на доставките в западната част на континента и продължаващо възстановяване през втората половина на годината. 

Възстановяването е по-слабо в САЩ, което отчасти се дължи на факта, че свиването не беше така силно там, както в Европа, отчита представител на Volkswagen. През юни доставките на компанията до клиентите ѝ в САЩ остават на 20% по-ниски от предкризисните нива в сравнение с 40-процентния спад през април. 

Миналата седмица Daimler също заяви, че отчита признаци на възстановяване при търсенето на луксозни автомобили и електрически коли, основно в Китай, което доведе до ръст в цените на компанията.