ЕС иска по-строги ограничения за въглеродните емисии от автомобили

Като цяло ЕК се стреми към 55% намаляване на европейските емисии спрямо 1990 г.

10:04 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Nelson Ching/Bloomberg
Снимка: Nelson Ching/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) планира допълнително да затегне лимитите за въглеродните емисии от нови автомобили. През 2030 г. те трябва да отделят средно с 50% по-малко въглероден диоксид, а не 37,5%, както беше планирано по-рано, съобщава Süddeutsche Zeitung, цитирайки документ за затягане на плановете за опазване на климата. Мерките трябва да бъдат представени следващата седмица.

Като цяло ЕК се стреми към 55% намаляване на европейските емисии в сравнение с 1990 г. при планирани по-рано 40%. По-строгите цели биха означавали радикално преструктуриране на трафика. Те биха могли да бъдат постигнати само ако преходът към електромобили бъде ускорен отново.

Плановете включват и възможност за интегриране на транспортния и строителния сектор в европейската система за търговия с емисии, което например би могло значително да оскъпи бензина или дизеловото гориво. Предложението трябва да бъде изготвено до юни 2021 г.

Миналата година ЕС реши, че емисиите от новорегистрирани автомобили ще намалеят средно с 37,5% до 2030 г. спрямо стойностите от 2021 г. Европейските производители и доставчици разкритикуваха целите като твърде амбициозни и предупредиха за негативните ефекти върху заетостта в сектора. Еколозите обаче определиха новите изисквания като все още твърде слаби.

Германският министър на транспорта Андреас Шойер предупреди за "прекомерни стойности" и предупреди, че коронакризата трябва да се вземе под внимание.

„ЕК трябва да има предвид, че се намираме в една от най-тежките кризи през последните десетилетия“, каза той. "Трябва да се поддържа баланс между разума и затягането", смята още Шойер.

Според него са необходими амбициозни цели, защото те предизвикват иновации, но пътят е важен. "Смятам, че ако се изпратят грешни сигнали към света с преувеличени стойности, ще създадете несигурност в икономиката", подчерта той.

„Нуждаем се от общо разбиране за това какво е стратегически правилно в Европа за подсигуряване на промишлеността и защита на работните места“, каза Шойер.

"Има държави членки, които все още са силно засегнати от кризата. ЕК също трябва да следи това", предупреди той, напомняйки, че Зелената сделка и климатичната програма на ЕС бяха изготвени преди пандемията.

Федералният министър на околната среда в Германия Свеня Шулце се обяви в подкрепа на целта от 55%. Канцлерът Ангела Меркел ясно даде да се разбере, че подкрепя идеята за 50 до 55%.

Причината за затягането е, че ЕС трябва да стане климатично неутрален до 2050 г., т.е. в атмосферата не трябва да се отделят вредни за климата парникови газове. Комисията по околна среда към Европейския парламент дори подкрепя целта от 60% за 2030 г.