Продажбите на автомобили у нас се сриват с близо 35% през август

Новите регистрации на пътнически автомобили се свиват с 18% през август на годишна база в Европа

10:48 | 17 септември 2020
Обновен: 11:07 | 17 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Новите регистрации на автомобили в България през август са 1918, като понижението им на годишна базадостига 34,5%. От началото на годината до август у нас са продадени 15 206 коли спрямо 24 372 за същия период на миналата година, което е спад в размер на 37,6%, става ясно от данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Автомобилните производители се изправят пред предизвикателства по пътя на възстановяването след пандемията, публикувайки изненадващо слаби данни, което сигнализира, че индустрията може да се насочва към дори по-тежка година от очакваното, съобщава Bloomberg. 

Новите регистрации на пътнически автомобили се свиват с 18% през август на годишна база в Европа след тримесечната серия от по-леки спадове, сочат данни на асоциацията. Продажбите се свиха с едва 3,7% на годишна база през юли. 

Продажбите на

Продажбите на автомобили в Европа се свиват с 18% през август след 3-месечното възстановяване. Графика: Bloomberg 

Спадът е по-тежък от 15-процентното понижение, което Майкъл Дийн от Bloomberg Intelligence прогнозира на база данните на петте основни производители в Европа, които генерират почти три четвърти от продажбите.

“Спадът е изненадващ, имайки се предвид очакванията за нарастване на търсенето след месеците на строги ограничения”, посочва той. 

“Продажбите са напът да се свият с поне 20% през 2020 г., а понижението може да е по-тежко, ако данните от август са индикация, че възстановяването на търсенето през юли е било краткосрочно, подкрепено от субсидиите”, написа Дийн. 

Въпреки че правителствените субсидии помогнаха за възстановяването на продажбите през последните месеци, Франция оттегли в края на юли програмата си, която предоставяше по пет хиляди евро субсидии за покупка на нова кола. Нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус във Франция и Испания е допълнително предизвикателство. 

Новите регистрации на автомобили в Европа се свиват с близо една трета през тази година до 7,3 милиона. Продажбите са по-силни в САЩ и започнаха отново да растат в Китай.