Бизнес активността в САЩ е сигнал за силно възстановяване през третото тримесечие

Общият индекс на мениждърите по поръчките на IHS Markit се понижава леко, но все още е над границата от 50 пункта

17:54 | 23 септември 2020
Обновен: 17:55 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Бизнес активността в САЩ остава устойчива през септември, изпреварвайки тази в Европа и предвещавайки силно възстановяване през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. 

Общият индекс на мениждърите по поръчките на IHS Markit за производствения сектор и сектора на услугите се понижава леко до 54,4 пункта от достигнатите 54,6 пункта, представляващи 17-месечен връх за показателя. Данните над 50 пункта показват растеж, като са в контраст с тези за еврозоната, където показателят едва успя да се задържи на положителна територия заради натиска от възраждането на пандемията в региона. В Япония бизнес активността отчете спад за осми пореден месец. 

Данните за

Данните за бизнес активността в САЩ са по-добри от тези за Европа и Япония. Графика: Bloomberg 

"Данните се добавят към “сигналите, че икономиката ще се радва на силно възстановяване през третото тримесечие след спада през второто”, заяви Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit. И все пак рисковете „изглеждат наклонени в посока надолу през следващите месеци, тъй като бизнесът очаква яснота, както по отношение на пътя на пандемията, така и относно изборите“, добавя той.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производствения сектор в САЩ се повишава до 53,5 пункта през този месец - най-високото му ниво от януари 2019 г. насам, докато за сектора на услугите се понижава до 54,6 пункта.