Възраждането на Covid-19 постави на пауза възстановяването в еврозоната

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI неочаквано се свива до 50,1 пункта през септември

12:40 | 23 септември 2020
Обновен: 12:53 | 23 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване в еврозоната е в застой през този месец, тъй като потребителите се тревожат относно възраждането на коронавируса, а правителствата подновиха част от строгите ограничения за овладяване разпространението на заразата, съобщава Bloomberg. 

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI неочаквано се свива до 50,1 пункта от 51,9 пункта през август, което е под прогнозите на икономистите. 

Икономическото възстановяване

Икономическото възстановяване в еврозоната е в застой през септември. Графика: Bloomberg 

Възраждането на пандемията в Европа натежа на хотелиерите, авиокомпаниите и ресторантьорите, което се отразява в доклада на IHS Markit. 

Туристическият сектор е изправен пред предизвикателства, а главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори заяви във вторник, че “ситуацията се влошава”. Той повтори предупрежденията си за бъдещи съкращения в самолетния производител заради по-резкия от очакваното спад при пътуванията. В същия ден британският хотелски оператор Whitbread обяви планове за съкращаване на шест хиляди служители. 

Икономическата слабост през септември показва, че макар първоначалното възстановяване след отмяната на строгите мерки срещу Covid-19 да беше силно, това не е достатъчно в дългосрочен план. Активността все още е под предкрисизните нива, пълното възстановяване в някои сектори изглежда далечно, а други все още изпитват редица трудности. 

Подобни виждания бяха изразени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие миналата седмица, според която спадът през 2020 г. ще е по-лек от по-ранните ѝ очаквания. Институцията обаче предупреди, че възстановяването губи инерция и ще е необходима продължаваща подкрепа от правителствата и централните банки. В понеделник гуврньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че перспективите са “много несигурни”, въпреки че възстановяването през това тримесечие вероятно ще е силно. 

Данните за PMI показват, че заетостта в еврозоната се понижава за седми пореден месец през септември, въпреки че със по-слаб темп благодарение на производствения сектор. Докладът не конкретизира детайли, но отбелязва, че по-малкото съкращения на работни места във Франция и Германия “донякъде са компенсирани от по-големите съкращения в останалите части на региона”. 

Междувременно промишлеността оказва основна роля в поддържането най-голямата европейска икономика този месeц, след като опасенията от повторна поява на коронавируса удариха сектора на услугите, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производствения сектор на IHS Markit се повишава до 56,6 пункта през септември в Германия - най-високото равнище от две години насам. През август производственият измерител отчете равнище от 52,2 пункта. Междувременно индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите се понижава до 49,1, като по този начин общият измерител се свива до тримесечно дъно.

Германската индустрия

Германската индустрия оказва основна роля в поддържането на икономиката. Графика: WSJ

Спадът в сектора на услугите е свързан с нарастването на случаите на коронавирус, наблюдавани в цяла Европа през последните седмици, което подтиква засегнатите страни да наложат нови ограничения, за да ограничат разпространението на заразата.

Еврото поевтиня малко след публикуването на френските данни, макар че ограничи част от загубите си по-късно. Преди обяд във вторник валутата се търгува за 1,1693 долара -  спад от 0,1%.

Във вторник германският институт Ifo заяви, че икономическият спад през тази година ще бъде по-малък от очакваното, като преразгледа прогнозата си до минус 5,2%. Макар да и от института да отбелязват, че производството ще се възползва от подобряването на глобалното търсене, те същевременно предупредиха, че ограниченията върху поведението на потребителите могат да доведат до закриването на някои компании, покачвайки нивата на безработицата.

Услугите „вероятно са достигнали таван благодарение на продължаващите социални ограничения и все още високите нива на несигурност в икономиката, включително около сигурността на работните места“, каза икономистът от IHS Markit Фил Смит. „Производството все още се възстановява силно, отчасти благодарение на подобряването на експортното търсене“, добави той. 

Междувременно икономическото възстановяване във Франция също е изправено пред предизвикателства на фона на спад в активността, търсенето и заетостта в частния сектор. 

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI неочаквано се свива до 4-месечно дъно от 48,5 пункта спрямо достигнатите 51,6 пункта през август, като сектора на услугите е водещ за понижението. Данните са под ключовото ниво от 50 пункта, което разделя растежа от свиването. 

Общият индекс

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI във Франция неочаквано се свива до 4-месечно дъно. Графика: Bloomberg 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите се свива до 47,5 пункта през септември спрямо 51,5 пункта през август, докато за производствения сектор се повишава до 50,9 пункта спрямо 48,8 пункта предходния месец.