ОИСР подобри очакванията си за глобалната икономика

Организацията повиши прогнозите за икономиките на еврозоната, САЩ и Китай, но ги понижи за някои развиващи се страни

14:33 | 16 септември 2020
Обновен: 14:53 | 16 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Глобалният икономически спад няма да е толкова рязък, каквито бяха предишните очаквания, въпреки че възстановяването губи инерция и ще е необходима подкрепа от правителствата и централните банки за още известно време, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от Bloomberg. 

Глобалната икономика ще се свие с 4,5% през тази година, сочи ревизираната прогноза на базираната в Париж институция, което е понижение спрямо предишните ѝ очаквания от юни за 6-процентен спад. ОИСР премина към големи промени в очакванията си за икономиките на САЩ, еврозоната и Китай, като азиатската страна е единствената в Г-20, чиято икономика се очаква да нарасне слабо през тази година. 

Китай е

Китай е единствената страна от Г-20, чиято икономика се очаква да нарасне през тази година. Графика: Bloomberg 

Подобрените прогнози отразяват силното икономическо възстановяване през последните месеци. Безработицата в САЩ се понижи над очакванията през август, докато Китай тази седмица съобщи положителни данни за търговията на дребно и индустриалното производство. 

Въпреки че първоначалното силно възстановяване подобри очакванията за 2020 г., темпът на подобрението се забавя и БВП на много страни ще е под предкризисните нива в края на 2021 г. Също така има риск от дългосрочни щети върху икономиките, включително банкрути и загуба на работни места. 

На фона на подобни опасения ОИСР заяви, че правителствата и централните банки ще трябва да продължат да предоставят подкрепа през 2021 г. 

Избягването на компании “зомбита”

ОИСР добавя, че програмите за подкрепа трябва да предвидят начини, по които средствата да се насочат към предпазването на сектори и работни места, които ще запазят жизнеспособността си в бъдеще. Това отразява коментарите на Банката за международни разплащания от понеделник.  Тя заяви, че предизвикателството ще е да се помогне на компаниите, избягвайки създаването на “зомбита” сред тях, което би натежало на икономиката в дългосрочен план. 

Въпреки че ОИСР подобри перспективите си за глобалната икономика, организацията ревизира в посока надолу много от прогнозите си за развиващите се пазари. Очакванията са икономиката на Индия да се свие с 10,2% - близо три пъти над предишните прогнози, докато тези на Аржентина, Мексико и Южна Африка също да отчетат спадове над по-ранните очаквания от юни. 

ОИСР повиши

ОИСР повиши очакванията си за икономиките на еврозоната, САЩ и Китай, но ги понижи за някои развиващи се страни. Графика: Bloomberg 

ОИСР заяви, че все още има огромна несигурност относно икономическите перспективи и последните ѝ прогнози предполагат продължаващи частични огнища на вируса. Новите очаквания на организацията се придържат към сценария ѝ за “единичен шок” от юни, който се базира на липсата на втора вълна на Covid-19.