BIS: Най-големият тест след коронакризата е да се избегнат зомби компаниите

Разграничаването на жизнеспособните от нежизнеспособните компании е истинското предизвикателство, посочва Клаудио Борио

21:36 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Marie Eriel Hobro/Bloomberg
Снимка: Marie Eriel Hobro/Bloomberg

Централните банкери и правителствата се изправят пред икономически най-предизвикателната част от коронавирусната криза - да избегнат създаването на компании “зомбита”, заявиха представители на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements), цитирани от Bloomberg. 

"Монетарната и фискална подкрепа помага на компаниите да избегнат ликвидна криза, след като пандемията доведе до затварянето на някои бизнеси и търсенето се сви. Това обаче води до рискове в дългосрочен план", посочва Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел на базираната в Базел институция. 

“Има деликатен баланс между оттеглянето на подкрепата твърде рано, което очевидно в краткосрочен план ще натежи на икономическата активност, и оттеглянето на подкрепата твърде късно, което ще значи, че няма да се облагодетелстват необходимите структурни промени”, посочва той. 

Правителствата и централните банки в Европа и САЩ въведоха безпрецедентни стимули в отговор на коронавирусната криза, което доведе до ръстове на фондовите пазари на фона на най-тежката рецесия от десетилетия. 

Въпреки че мерките за ликвидност помогнаха на компаниите да запазят дейността си, има опасения, че те създават неконкурентни фирми, които могат да възпрепятстват инвестициите и иновациите. 

“Истинското предизвикателство е да се разграничат жизнеспособните от нежизнеспособните компании, което предвид несигурността на бъдещите модели на търсне не е лесно”, добавя Борио.