Преустановяването на стимулите за заетостта е риск за 2 млн. работни места във Великобритания

Премахването на подкрепата твърде рано ще причини дългосрочни щети на икономиката и живота на хората, твърдят експерти

13:19 | 16 август 2020
Обновен: 16:49 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак поставя под риск два милиона работни места чрез преустановяването на програмата за подкрепа на заетостта в условията на коронариза по-рано, твърди мозъчен тръст, цитиран от Bloomberg. 

Институтът за публична политика изчислява, че три милиона служители все още разчитат на плана, който приключва през октомври, като работните места на две трети от тях могат да се запазят, ако помощта бъде удъжена през следващата година. 

Премахването на подкрепата твърде рано “ще причини дългосрочни щети на икономиката и живота на хората”, твърдят авторите на доклада. 

Популярната програма вече беше ограничена, като докладът може да добави натиск върху правителството да увеличи помощта, която досега помогна за подкрепата на почти десет милиона работни места. 

Въпреки плана, според който в момента се изплащат 80% от възнагражденията на служителите, има признаци, че трудовият пазар е в криза. 

Великобритания отчете най-големия спад на заетостта от 2009 г. насам през второто тримесечие, като десетки британски компании, включително WH Smith и Debenhams, вече съобщиха, че съкращават служители. 

Междувременно Английската централна банка, която открои пазара на труда като ключов риск пред възстановяването, очаква безработицата почти да се удвои до 7,5% до края на годината. 

Все още Сунак настоява, че планът, който стува 35 милиарда паунда (46 милиарда долара) на финансовото министерство до момента, не може да бъде удължаван безкрайно. 

Според Института за публична политика от октомври планът трябва да бъде заменен от нова схема, която да таргетира само работните места и компаниите, които са устойчиви. Според експерти тя трябва да продължи до март, като ще струва на правителството 7,9 милиарда британски лири. 

От мозъчния тръст установяват, че около един милион от работните места, които са подкрепяни от програмата, може никога да не бъдат възстановени, като търговията на дребно, хотелиерството и производството са сред най-рисковите сектори. За тези хора правителството трябва да търси начини да ускори създаването на работни места и да преработи системата за обезщетения, посочват експертите.