Заетостта във Великобритания намалява най-много от 2009 г.

Очаква се влошаване на кризата на пазара на труда в страната

12:15 | 11 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заетостта във Великобритания намалява най-много от световната финансова криза насам, тъй като броят на работещите британци се понижава с 220 хил., предава Bloomberg.  

Данните за второто тримесечие, обхващащи периода, в който коронавирусните ограничения са най-тежки, предвещават криза на пазара на труда. Очаква се тази криза да набира темп, тъй като държавната подкрепа постепенно се оттегля от този месец.  

Националната статистическа служба на страната съобщи също, че според първоначалните данни за юли броят на работещите служителите намалява с около 730 хил. в сравнение с март.  

Цифрите предшестват данните от сряда, които се очаква да покажат, че Великобритания има най-голямо икономическо свиване сред страните от Г-7  през второто тримесечие с 20.5% спад на БВП. 

Въпреки че безработицата остана на ниво от 3,9% през трите месеца до юни, властите все повече се притесняват, че това ще се промени по-късно през тази година и ще е проблем за възстановяването на икономиката. 

Заетостта във

Заетостта във Великобритания спада най-много от световната финансова криза насам. Графика: Bloomberg

От друга страна, обещанието на премиера Борис Джонсън да направи връщането на децата в училище „национален приоритет“ има ясна обосновка - да върне родителите им на работа. 

Родителите понасят основната тежест на икономическите разходи от пандемията, тъй като те са принудени да се грижат за децата си целодневно, сочат официалните данни, публикувани тази седмица.  

„Сега, когато знаем достатъчно, за да отворим училищата безопасно за всички ученици, имаме моралното задължение да го направим“, коментира Джонсън за вестник „Mail on Sunday “.