Дилемата пред Великобритания: Масови съкращения или пристрастеност към стимули

Опозицията в страната призовава правителството да се придържа към стимулите за запазването на заетостта

09:16 | 13 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството на британския премиер Борис Джонсън е пред важна дилема в борбата с коронавируса и начинът, по който Лондон действа сега, ще зададе тона на икономическото развитие през следващите години, пише Bloomberg в свой анализ.

Ако правителството оттегли мащабните стимули за запазването на заетостта твърде рано, това означава, че страната ще се насочи към криза с рекордна безработица, докато други рискове като Brexit може да ограничат растежа на икономиката.

Ако правителството продължи със стимулите, за което призовават от опозицията, това би могло да убеди британските граждани да не напускат работата си и да попречи на необходимото преструктуриране.

Програмите за запазване на заетостта на финансовия министър Риши Сунак досега струваха на бюджета близо 35 млрд. паунда. Но масовата безработица или непродуктивните работни места могат да бъдат много по-скъпи в дългосрочен план, както и да имат негативни политически последствия за Консервативната партия на Джонсън.

Повече от една пета от работната сила в страната бе в неплатен отпуск през юни и не е ясно колко от тях ще имат работа, на която да се върнат.

„Закриването и създаването на работни места е необходима част от динамичната икономика“, обяснява икономистът Джонатан Портс.

Все пак британската икономика дава признаци на възстановяване. През юни икономиката на страната отчете ръст от 8.7%, което ограничи свиването през второто тримесечие до 20.4%.

А от Английската централна банка са категорични, че силата на възстановяването и устойчивостта зависи от работните места. Безработните не харчат достатъчно и губят работните си умения с времето, от което страда общата продуктивност.