Джонсън готви законови промени в опит да ограничи мигрантския поток към Великобритания

Традиционно през лятото мигрантският натиск към Великобритания нараства, тъй като тогава водите на Ламанша са спокойни

18:15 | 10 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обещава да направи промени в някои закони, заради които по думите му много трудно може да се депортират мигранти или хора, търсещи убежище, когато вече нямат право да останат в страната. Джонсън предприема този ход, тъй като се засилва натискът върху правителството да се ограничи потокът от мигранти, които пристигат с лодки през Ламанша от Франция, съобщава Bloomberg.

Над 4 хиляди души са стигнали по море до британска земя през тази година, а властите спряха лодка с 65 мигранти в неделя. Поради това в понеделник правителството изпрати военен самолет за наблюдение, който да следи за пристигащи лодки с мигранти по вода.

Джонсън обещава да си сътрудничи с френското правителство, за да се справят с „жестоките и престъпни банди“, които са отговорни за транспортирането на мигранти през Ламанша. Правителството трябва да разгледа правната рамка, според която е много трудно да се изпратят обратно вече пристигнали мигранти в страната, обяснява британският премиер.

Според Дълбинската конвенция на Европейския съюз бежанците, повечето от които бягат от военен конфликт или бедност в Близкия изток, се очаква да търсят убежище в първата безопасна страна, в която влизат. Но много от тях продължават да пътуват до други европейски страни.

Хиляди бежанци от Сирия и Ирак лагеруват във френския град Кале, като целта им е да достигнат до Великобритания.

Броят на опитите за преминаването на британската граница от страна на бежанци обикновено се увеличава през лятото, тъй като тогава водите в Ламанша са по-спокойни.

Говорителят на Борис Джонсън Джеймс Слек, определи настоящите европейски закони като негъвкави и потвърди, че Великобритания ще може да изготви ново законодателство, когато приключи преходния период за Brexit в края на годината.

„Ще гарантираме, че статутът ни на независима държава ще бъде защитен“, заяви Слек по време на пресконференция пред репортери. Той заяви, че настоящите преминавания на границата от бежанци са напълно неприемливи.